Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, για τον εορτασμό της «Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821»

Το 1821 οι Αγωνιστές στέκονται άγρυπνοι φρουροί του Έθνους και αντλούν ηθική και ψυχική δύναμη από αρχές και αξίες συνώνυμες με την ελευθερία, την υπέρτατη ιδέα της εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και τον απελευθερωτικό σκοπό του ελληνικού αγώνα.

Στο νου μας έρχονται με ρεαλισμό εικόνες των Ελεύθερων Πολιορκημένων, που ο Διονύσιος Σολωμός προσπαθεί να αναβιώσει και να επαναφέρει τον αιώνιο και αναλλοίωτο συμβολισμό του ηθικού της πράξεώς τους. Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης καθιστώντας την ιδέα του αγωνιζόμενου Έθνους πυξίδα για τη διδαχή από το χθες, για την επούλωση των λαθών του σήμερα και για την αισιοδοξία του μέλλοντος, μια αισιοδοξία ενδεδυμένη με κοινωνική ευημερία και ασφάλεια, με φλογερά λόγια στην επαναστατική του προκήρυξη το 1821 καλεί:

«Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν… ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν! η Πατρίς μάς προσκαλεί!»

Η 25η Μαρτίου καθίσταται για όλους τους Έλληνες λίκνο αξιών και στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία στεκόμενη και η ίδια επάξια ενώπιον του χρέους της για την κληροδοτηθείσα ιστορική παρακαταθήκη, κατανοεί το ηθικό βάρος της αποστολής της και αγωνίζεται αόκνως για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

Το 2020, η επέτειος του Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία συναντά τον ελληνικό λαό να ταλαντεύεται από τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, που επικρατούν παγκοσμίως, και σε εθνικό επίπεδο να δίνει το δικό του αγώνα σε ένα άκρως απαιτητικό διπλό μέτωπο, όπως αυτό διαμορφώνεται με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη Χώρα μας, αλλά και με την επικρατούσα κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο και στον Έβρο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Ενώπιον των νέων αυτών κοινωνικών συνθηκών καλούμαστε ως Ελληνική Αστυνομία να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, ώστε να διαχειριστούμε το διττό αυτό μέτωπο με επαγγελματισμό, συνέπεια, υπευθυνότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τα δικαιώματά της και τις ελευθερίες της. Οι δύσκολες εθνικές συγκυρίες μάς ενισχύουν με πείσμα και μας καθοδηγούν στο έργο μας, στο οποίο έχουμε ήδη υψώσει αρραγές και αδιάσπαστο μέτωπο ευθύνης τόσο συλλογικό όσο κυρίως ατομικό.

Σε εσένα, την γυναίκα και τον άντρα της Ελληνικής Αστυνομίας, απευθύνω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ. Ένα υπερήφανο ευχαριστώ για την προσήλωσή σου στο καθήκον μας και στην αποστολή μας, για την αξία που δίνεις στο δικαίωμα υπεράσπισης της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και για την υπεράνθρωπη προσπάθειά σου και την άνευ όρων προσφορά σου προς το συνάνθρωπό μας, προς τον Έλληνα, που βιώνει μια πρωτόγνωρη κοινωνικοοικονομική και ατομική κατάσταση και είναι βέβαιο ότι θα βγει νικητής, έχοντας ως πυξίδα ιδανικά και
αξίες εκπορευόμενες από τον ηρωισμό, το πείσμα και τον ζήλο των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821.

Σας ευχαριστώ πολύ Χρόνια Πολλά!