Κραυγή αγωνίας από τον ειδικό γραμματέα της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλο Παπαδάκη

Οι μεγάλες ελλείψεις της ΕΛ.ΑΣ.: Περιπολικά παλιά που δεν περνάνε ΚΤΕΟ, κρατητήρια, υγιεινή και την ασφάλεια, ωράρια εργασίας κλπ.

Η Αστυνομία ως Σώμα Ασφαλείας και Δημόσιος Οργανισμός με καθήκον και αρμόδιος για το αγαθό της ασφάλειας του Κράτους θα έπρεπε να εφαρμόζει απαρέγκλιτα όλη τη νομοθεσία και τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των συναδέλφων μας εργαζομένων Αστυνομικών ώστε να είμαστε όλοι μας διασφαλισμένοι και θωρακισμένοι από κάθε κίνδυνο. Ο μόνος κίνδυνος που θα έπρεπε σε μια Συντεταγμενη Πολιτεία να αντιμετωπίσει ο Αστυνομικός να είναι μόνο η εγκληματικότητα. Δυστυχώς όμως οι τραγικές ελλείψεις που παρατηρούμε σε πολλές Υπηρεσίες μας εμποδίζουν να είναι εκτελέσουμε άψογα και καλύτερα τα καθήκοντα και την αποστολή μας.

policenews
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξης ελλείψεις και παρατυπιες:

– Οι Αστυνομικοί ουδέποτε εμβολιάστηκαν και δεν έχουν περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη η χορήγηση ιατρικών εφοδίων όπως ιατρικές μάσκες, γάντια, ιώδιο κλπ παρόλο που αυτά ρητά προβλέπει και καθορίζει το π.δ. 45/08.

– Στις Υπηρεσίες δυστυχώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την καθαριότητα αυτών για το έτος 2016, παρόλο που είμαστε στον Νοεμβρίο του 2016. Αποτέλεσμα έχουμε εμείς οι ίδιοι οι Αστυνομικοί να καθαρίζουμε τις Υπηρεσίες μας.

– Στα Αστυνομικά κρατητηρια απαγορεύεται να παραμένουν κρατουμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμφωνα με το άρθρο 66 του π.δ. 141/91, δηλαδή πέραν της αυτόφωρης διαδικασίας, δηλαδή για 2 με 3 ημέρες το πολύ περίπου. Αυτό όμως πολλές φορές δεν εφαρμόζεται και τα κρατητηρια μας μετατρέπονται σε άτυπα “σωφρονιστικα καταστήματα”.

– Τα περιπολικά οχήματα ουδέποτε έχουν περάσει από ΚΤΕΟ παρότι αυτό υποχρεωτικά προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 11 του π.δ. 45/08 που προβλέπει ανα διετία και τα οχήματά μας να ελέγχονται ως χορός ασφάλειας ιδιαίτερα και για εμάς ως εργαζομένους που πολλοί από εμάς περνάμε ολόκληρα 8 ώρα εντός των υπηρεσιακων οχημάτων. Εξάλλου πολλά από αυτά είναι αρκετά παλιά και έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιομέτρων και με ό,τι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητά τους.

– Το ωράριο εργασίας που προβλέπει ρητά και ξεκάθαρα το π.δ. 394/01 και οι σχετικές διαταγές της υπηρεσίας γενικότερα όπως, εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, χορήγηση ρεπό, υποχρεωτική ανακοίνωση υπηρεσίας την Παρασκευή για διάστημα 8 ημερών, απαγόρευση διπλωματική συνεχόμενων νυχτερινες ωράριο να κλπ δυστυχώς δεν εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε απαγοητευμενους συναδέλφους που βιολογικά και σωματικά καταπονουνται εξαιτίας των παραβιάσεις αυτών από πλευράς κάποιων περιπτώσεων Διοίκησης.

Επισυναπτόμενο το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Η ΆΠΟΨΉ στο οποίο περιγράφεται η άσχημη κατάσταση των Υπηρεσιών.

Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να παρέμεινε άμεσα.

Επιμέλεια άρθρου:
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος
Ειδικός Γραμματέας ΠΟΑΣΥ

Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης
Μέλος ΕΚΑ
“δίπλα στον συνάδελφο”