Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί για παράνομη κατοχή, μεταφορά και διακίνηση αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών

Συνελήφθησαν, στις 31-10-2016 σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 4 ημεδαποί, τρεις άνδρες ηλικίας 52, 68 και 71 ετών και μία 61χρονη γυναίκα, για παράνομη κατοχή, μεταφορά και διακίνηση αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση υπόθεσης για άτομα που έχουν στη κατοχή τους αρχαία αντικείμενα τα οποία προσπαθούν να πωλήσουν, εντοπίσθηκαν οι ανωτέρω και συνελήφθησαν.

Συγκεκριμένα, μεσημβρινές ώρες της 31-10-2016, εντοπίσθηκε ο 52χρονος σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, στο οποίο είχε μεταβεί προκειμένου να συναντήσει άτομο, με σκοπό την πώληση αρχαίων κινητών μνημείων, έναντι του ποσού των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων που επιτηρούσε τους χώρους του ξενοδοχείου τον συνέλαβε, καθώς και τον 68χρονο ο οποίος τον ανέμενε έξω από το ξενοδοχείο, μέσα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο εντός του οποίου είχε αποκρύψει σε βαλίτσα δεκατέσσερα (14) αρχαία κινητά μνημεία.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο ανωτέρω αυτοκίνητο και σε σωματική έρευνα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1 ειδώλιο αλόγου με αναβάτη και μία (1) πυξίδα γεωμετρικής περιόδου,
1 δίωτος αμφορέας, δύο (2) αρύβαλλοι, μία (1) κοτύλη και μία (1) οινοχόη, αρχαϊκής περιόδου,
1 πήλινο αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, ένας (1) δίωτος σκύφος, ένα (1) λυκήθειο, ένα (1) λυχνάρι, δύο (2) όστρακα με γραπτή διακόσμηση, τμήμα αγγείου και τμήμα δακτυλιόσχημης βάσης αγγείου, κλασσικής περιόδου,
2 χάλκινα ειδώλια αιγυπτιακού πολιτισμού,
1 εικόνα που απεικονίζει την Παναγία οδηγήτρια του 18ου αιώνα,
1 αριστερό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Κυριακή του 19ου αιώνα,
1 δεξιό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο του 19ου αιώνα και
2 κινητά τηλέφωνα
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα παραπάνω κατασχεθέντα αντικείμενα παρέλαβαν οι συλληφθέντες πρωινές ώρες της ιδίας ημέρας από την οικία του 71χρονου και τα μετέφεραν πλησίον του ξενοδοχείου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση προς επίδειξη αυτών και εν συνεχεία πώλησή τους. Ο 71χρονος εντοπίσθηκε στην οικία του στου Παπάγου και συνελήφθη.

Σε κατ’ οίκον έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Στην οικία του 68χρονου:

18 νομίσματα,
1 μαρμάρινο απότμημα, με ανάγλυφη ανδρική μορφή κατά το ήμισυ,
2 λυκήθια με γραπτές παραστάσεις, υστεροκλασσικής περιόδου,
3 όστρακα αγγείων συνανήκοντα,
2 χάλκινα ενότια,
1 ανιχνευτής μετάλλων
3 χαρτονομίσματα των πεντακοσίων (500) ευρώ,
μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη με φέροντα ανάγλυφους ρόδακες και
επτακόσια 760γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
Στην αποθήκη της οικίας του 71χρονου εντοπίσθηκε εργαστήριο – φυτώριο καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης διά της υδροπονικής μεθόδου, πλήρως εξοπλισμένο με τεχνητό φωτισμό, εξαερισμό, θερμοστάτη – θερμόμετρο. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκατέσσερα 14 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας. Επίσης εντός της οικίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

ένας 1 ακέραιος δίωτος εμπορικός οξυπύθμενος αμφορέας, ύψους εξήντα (60) εκατοστών
δεκατέσσερις 14 φωτογραφίες των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν εντός του προαναφερόμενου αυτοκινήτου
1 καραμπίνα
1 ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτου άνευ σφραγίδας Υπουργείου Συγκοινωνιών
Εντός της προαναφερόμενης οικίας βρέθηκε και συνελήφθη η 61χρονη.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκε ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.