Ένωση Αθηνών: Καταγγελίες για μη τήρηση μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό

Κλειστή Δομή

Καταγγελίες της Ε.ΑΣ.Υ.Α. για μη τήρηση μέτρων ασφαλείας, οδηγιών και λοιπών προβλεπομένων Διατάξεων

Θέμα: «Λήψη μέτρων προστασίας από τον Covid-19  – Άρνηση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού από Διοικητές»

Σχετ.: 1) Υπ’ αριθ. 100/12 από 13/3/2020 έγγραφό μας

2) Υπ’ αριθ. 100/12α από 13/3/2020 έγγραφό μας

3) Υπ’ αριθ. 100/12β από 13/3/2020 έγγραφό μας

4) Υπ’ αριθ. 100/9 από 25/2/2020 έγγραφό μας

      Κύριε Υπουργέ,

      Κύριε Αρχηγέ,

      Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί από την αποστολή της έναν από τους πυλώνες της Πολιτείας και προτεραιότητα του Κράτους οφείλει να είναι η προστασία του προσωπικού της, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες έκθεσής του στον Covid-19 (κορονοϊό).

Είμαστε, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε, γνωστοποιώντας σας τραγελαφικές καταστάσεις οι οποίες μας καταγγέλλονται και λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα σε Αστυνομικές Υπηρεσίες, εκθέτοντας στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού τους συναδέλφους – μέλη μας.

Συγκεκριμένα, γυναίκα αστυνομικός με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα μετέβη χθες (14/03/2020) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με συμπτώματα πυρετού και βήχα, απ’ όπου την παρέπεμψαν σε γνωστό Νοσοκομείο (δεν αναφέρουμε την επωνυμία για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σε τυχόν όμως επόμενη καταγγελία, θα είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε). Κατά την άφιξή της δεν υπεβλήθη στο τεστ για τον Covid-19 (κορονοϊό), διότι όπως της ανέφεραν, δεν ήταν ακόμα έντονα τα συμπτώματα, ενώ μέχρι προχθές η συνάδελφος εργαζόταν κανονικά στην Υπηρεσία της. Δεν είμαστε ειδικοί και έχουμε εμπιστοσύνη στο προσωπικό του κλάδου της υγείας, θεωρούμε όμως ότι οι αστυνομικοί οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους και πολιτών, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα και να υποβάλλονται την ίδια στιγμή σε εξέταση όταν παρουσιάζουν επικίνδυνα συμπτώματα.

Ελπίζουμε πως ο λόγος για τον οποίο δεν εξετάστηκε

να μην συσχετίζεται με το ύψος του κόστους της εξέτασης!

Ως Ένωση Αθηνών έχουμε κατά το παρελθόν πολλές φορές καλύψει ανάγκες μελών μας, αλλά και Υπηρεσιών, καλύπτοντας ακόμα και την απουσία της Πολιτείας και φυσικά δε θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα, αλλά κατά τη γνώμη μας, είναι αδιανόητο να τίθεται ζήτημα κόστους όταν όλος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πανδημία.

Όχι άλλη εγκληματική κωλυσιεργία

Τα γεγονότα συνεχώς σας προλαβαίνουν…

Επιπρόσθετα, με το υπ’ αριθ. 100/12 από 13/03/2020 έγγραφό μας ζητήσαμε όπως από πλευρά σας ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ανάλογα με εκείνα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για λόγους Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με  την εξυπηρέτηση αλλοδαπών πολιτών στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, καθ’ ότι εργάζονται δεκάδες αστυνομικοί οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με αλλοδαπούς πολίτες. Επειδή ακόμα και χθες (14-03-2020) παρατηρήθηκε στους χώρους της Υπηρεσίας υπέρμετρος συνωστισμός αλλοδαπών, παρακαλούμε όπως έστω και καθυστερημένα εκδοθεί σχετική διαταγή η οποία θα καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των γραφείων εξυπηρέτησης αλλοδαπών πολιτών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, αφού από  αύριο (όπως και τις προηγούμενες ημέρες), αναμένεται να παρουσιαστεί πλήθος αλλοδαπών πολιτών για να εξυπηρετηθούν.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που μας καταγγέλλεται είναι ότι ορισμένοι Διοικητές αρνούνται τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού κάνοντας δική τους κρίση των Διαταγών που εκδίδει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αρνούνται ακόμα και τη χορήγηση αδειών σε συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε συζύγους εγκύων!

Προφανώς κάποιοι ζουν σε άλλο πλανήτη!

         Είναι επιβεβλημένη η από πλευράς σας αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών. Σε περίπτωση που κάποιοι δεν συνετιστούν με τα διατασσόμενα, τις επόμενες ημέρες είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε με επώνυμες καταγγελίες. Προς τούτο, καλούμε τους συναδέλφους μας σε περιπτώσεις άρνησης χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους δικαιούχους οι οποίοι προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να μας το καταγγέλλουν στο e-mail της Ε.ΑΣ.Υ.Α. [email protected]

        Κύριε Υπουργέ,

        Κύριε Αρχηγέ,

Αποτελούμε ως Οργανισμός μέχρι στιγμής ίσως τον μοναδικό φορέα του Δημοσίου που δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μεθοδολογία εργασίας μας σε κλειστούς χώρους, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να συνωστίζονται συνάδελφοι και κρατούμενοι στις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, η αυτονόητη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους συναδέλφους μας, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή μετάδοσης του ιού, δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, γιατί στην απευκταία περίπτωση που κάποιος αστυνομικός νοσήσει από τον Covid-19, θα προκληθεί εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματός μας μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, με συνέπειες οι οποίες θα είναι ολέθριες για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και κατ’ επέκταση για την υγεία των ευπαθών ομάδων αστυνομικών, πολιτών και των οικογενειών τους,

Βρισκόμαστε σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

        Προφανώς η Αστυνομία δεν μπορεί να βάλει λουκέτο όπως άλλες Υπηρεσίες και για να συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πολίτες, πρέπει οι ίδιοι οι Αστυνομικοί να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι υγιείς.

       Κύριε Υπουργέ,

      Κύριε Αρχηγέ,

Παρακαλούμε για την από πλευρά σας λήψη όλων των αναγκαίων και άμεσων πρωτοβουλιών προτού να είναι αργά. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος