Ένωση Αθηνών: Πέντε επισημάνσεις προς την Ηγεσία για τον Covid-19

Κλειστή Δομή

Θέμα: «Πρόληψη μετάδοσης του Covid-19 (κορονοϊού) στις Αστυνομικές Υπηρεσίες»

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Επανερχόμαστε στο υψίστης σημασίας ζήτημα της πρόληψης μετάδοσης του Covid-19 (κορονοϊού), μνημονεύοντάς σας τα κάτωθι επείγοντα ζητήματα τα οποία χρήζουν, κατά την άποψή μας, άμεσων ενεργειών για την αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

  1. Χορήγηση υγειονομικού υλικού

Ως Ένωση Αθηνών, έγκαιρα, με το υπ’αριθ. 100/9 από 25/02/2020 έγγραφό μας, ζήτησαμε τη χορήγηση υγειονομικού υλικού σε όλους τους συναδέλφους μας (ειδικές μάσκες προστασίας, αντισηπτικά υγρά, ειδικά γάντια κλπ.) που θα αποτελούσε ασπίδα προστασίας. Δυστυχώς αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και η Διαταγή που εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (υπ’ αριθ. 1744/20/540123 από 11-3-2020 έγγραφο του Κλάδου Διαχειριστικής – Τεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής / Α.Ε.Α.) δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω ελλείψεων στην αγορά δεδομένου ότι τα αποθεματικά στις αποθήκες των Διευθύνσεων δεν επαρκούν για τη χορήγηση του ανωτέρω υλικού σε όλο το αστυνομικό προσωπικό.

Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα έχει επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει, καθώς πλέον δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.

  1. Καθαριότητα

Δεν μπορούμε να μιλάμε για κορονοϊό

όταν δεν υπάρχει η προβλεπόμενη καθαριότητα

Εξαντλήθηκαν πλέον όλες οι δικαιολογίες, καθ’ ότι έχουν παρέλθει σχεδόν 8 μήνες (!!!) από τότε που καταθέσαμε ως Ένωση Αθηνών σχετικό Υπόμνημα προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, μνημονεύοντας σε αυτό την ελλιπή καθαριότητα και την ανυπαρξία απολύμανσης στους χώρους εργασίας και στα κρατητήρια.

Συνεργεία καθαριότητας δεν υπάρχουν, εδώ και ένα χρόνο, σε πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες με αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ακόμα εικόνες αποστροφής!!! Επιπρόσθετα, σε καμία Αστυνομική Υπηρεσία δεν προβλέφθηκε να πραγματοποιείται τακτική απολύμανση των χώρων, με τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών σε αστυνομικούς, κρατούμενους και πολίτες να καραδοκεί.

Αναρωτιόμαστε αν στις αρμοδιότητες του γιατρού εργασίας της Διεύθυνσης Υγειονομικού Α.Ε.Α. συμπεριλαμβάνεται η εποπτεία της τήρησης των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας στις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Ελπίζουμε ότι το υπ’ αριθ. 1744/20/540123 από 11-3-2020 έγγραφο του Κλάδου Διαχειριστικής – Τεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής / Α.Ε.Α. να επιλύσει έστω και τώρα αυτό το υψίστης προτεραιότητας πρόβλημα.

  1. Είσοδος κοινού στις Αστυνομικές Υπηρεσίες

Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι ως εργαζόμενοι Αστυνομικοί αλλά και ως εκπρόσωποι εργαζομένων και όντας όλοι μας αρωγοί στην προσπάθεια να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19 (κορονοϊού), είναι επιβεβλημένο να ληφθεί μέριμνα ώστε οι πολίτες οι οποίοι σκοπεύουν να επισκεφθούν Αστυνομικές Υπηρεσίες για διαδικαστικού χαρακτήρα και μη επείγοντα ζητήματα, να εξυπηρετούνται κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας ή διά μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό.

Φρονούμε ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η έκδοση σχετικής Εγκυκλίου με διευκρινήσεις προς τους Αστυνομικούς και τους πολίτες.

  1. Αναστολή Πειθαρχικών Συμβουλίων

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση είναι το ενδεχόμενο αναστολής των Πειθαρχικών Συμβουλίων, όπως αποφασίστηκε για τις ποινικές δίκες, προς αποφυγή περιττού συνωστισμού.

  1. Έλλειψη ειδικότητας Πνευμονολόγου στα Κ.Ι.Α.

Ο νέος κορονοϊός (Covid-19), σύμφωνα με τα ιατρικά ανακοινωθέντα, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού. Παραταύτα δεν υπάρχει, τη στιγμή αυτή, ειδικότητα πνευμονολόγου στα πολυιατρεία της ΕΛ.ΑΣ. για εξέταση κρουσμάτων που ενδεχομένως να προκύψουν. Είναι επιβεβλημένη, κατά την άποψή μας, η ενίσχυση των Κ.Ι.Α. με έναν πνευμονολόγο και με ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό σε τυχόν ανακατανομή προσωπικού του Υπουργείου Υγείας.

      Κύριε Υπουργέ,

      Κύριε Αρχηγέ,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, ως η μεγαλύτερη Πρωτοβάθμια Ένωση Αστυνομικών της Χώρας, αναμένει να αφουγραστείτε την αγωνία μας και όπως με καθοριστικές προσωπικές σας παρεμβάσεις τα ανωτέρω κρίσιμα ζητήματα τύχουν θετικής κατάληξης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος