Προανακριτική Novartis – Κελέση: Δεν γνωρίζω τίποτα για Παπαγγελόπουλο – Ισχύουν όσα έχω καταθέσει

Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για την υπόθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατέθεσε η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Όπως και ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έτσι και η «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε στη ΓΑΔΑ, μόνο με ηχητικά μέσα μετάδοσης στην αντιπροσωπεία της Προανακτική Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με αλλοίωση της φωνής της και χωρίς εικόνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» επιμένει στις καταθέσεις της στις εισαγγελικές αρχές, λέγοντας πως όσα κατέθεσε είναι αληθινά.

«Όσα κατέθεσα τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση» φέρεται να είπε. Πρόσθεσε ακόκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, φέρεται να είπε ότι:

«Στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου».

Υποστήριξε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι αυτά που τον αφορούν και με ρωτήσετε εξ αρχής».

Στο σύνολο των ερωτήσεων του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη η «Αικατερίνη Κελέση» απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο, αναφέρουν πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αικ. Κελέση: Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτε γι αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει και θα καταθέσω γι αυτήν όταν κληθώ στο Δικαστήριο.

Ελάχιστες επιπλέον απαντήσεις φέρεται να έδωσε στον Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.

Β. Κεγκέρογλου: Έχετε δει ποτέ πολιτικό από κοντά;

Αικ. Κελέση: Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω.

Β. Κεγκέρογλου: Υπάρχει έγγραφο που η κα Τουλουπάκη αποκαλύπτει την ταυτότητά σας ως προστατευόμενη μάρτυρας

Αικ. Κελέση: Δεν με αφορά.

Β. Κεγκέρογλου: Πώς νιώσατε όταν είδατε τον κ.Πικραμμένο να κλαίει κατηγορούμενος μόνο από την δική σας κατάθεση;

Αικ. Κελέση: Δεν σχετίζεται αυτό με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν για τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων: «Ο “Σαράφης” διέψευσε τον “Σαράφη” και τα πήρε όλα πίσω και η “Κελέση” δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις». Προσέθεταν ακόμη πως «η μάρτυρας “Κελέση” υπό το φόβο των ερωτήσεων αρνήθηκε να απαντήσει σνομπάροντας την Επιτροπή και τη Βουλή».

Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει συνολικά 8 φορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Έχει υποδείξει ως χρηματισθέντες, από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δύο πρώην πρωθυπουργούς τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, αλλά και τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Η προστατευόμενη μάρτυρας έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι οι μίζες προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρεία, και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού τα «ξέπλενε» με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, μέσα σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ.

Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει πει ακόμη ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά, πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και τους τα παρέδιδε. Όμως ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας παράνομης πληρωμής.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει δηλώσει, με επιστολή της προς την Επιτροπή, ότι «δεν τον γνώριζε, δεν τον γνωρίζει και δεν την γνωρίζει».

Η κατάθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως χθες, Δευτέρα, κατέθεσε ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας, «Μάξιμος Σαράφης».

Η κατάθεση «Σαράφη»

Ο «Σαράφης», σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ ενώ η αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής σε αίθουσα στον 14ο όρορο του κτηρίου.

Στο κλιμάκιο μετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο μάρτυρας κατέθεσε με αλλοιωμένη φωνή ενώ πριν μπει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τα εγκατεστημένα μέσα καταγραφής, παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων απαγορεύτηκε και στους βουλευτές που μετείχαν στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με νομικούς – μέλη της επιτροπής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ούτε και έγγραφα παρά μόνο σημειώσεις στις οποίες μπορούν να ανατρέχουν κατά την κατάθεσή τους.

Πηγή