Μεταναστευτικό: «Ώρα μηδέν» για τα κλειστά κέντρα – Μπλόκα στα νησιά, πότε ξεκινούν οι μπουλντόζες

Σε τροχιά σύγκρουσης εισέρχονται εκ νέου η κυβέρνηση και οι νησιώτες για το μεταναστευτικό καθώς η προθεσμία που είχε τεθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης εξέπνευσε χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα ή σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών.

Στη Χίο από χθες Σάββατο, στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού έχουν εγκατασταθεί ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση και έχουν αναλάβει να ειδοποιήσουν τους κατοίκους, εφόσον επιχειρηθεί εγκατάσταση μηχανημάτων με στόχο να γίνουν εργασίες. Πέραν των πολιτών αντιδρά και η δημοτική αρχή. Οχήματα του δήμου θα εγκατασταθούν το πρωί στην περιοχή για να παρεμποδίσουν τα ίδια μηχανήματα, έπειτα από ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα πάντως, οι εργασίες κατασκευής των ελεγχόμενων κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένεται να ξεκινήσουν σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας. Πιθανότατα οι μπουλντόζες να «βάλουν μπροστά» Πέμπτη-Παρασκευή, καθώς απομένουν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, καθώς η δημιουργία των νέων κέντρων αποτελεί βασικό κρίκο στο σχέδιο της με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και οι νέες δομές θα είναι πάση θυσία έτοιμες το καλοκαίρι. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται τελικώς να πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη- Μηταράκη, αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υπουργεία δε θα γίνει απολογισμός επταμήνου προφανώς (αφού το υπουργείο επανασυστάθηκε πρόσφατα), αλλά προγραμματισμός εξαμήνου.

Ο Πέτσας καλεί τον Μουτζούρη να μην εμποδίσει τις μπουλντόζες

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη των τοπικών αρχόντων, όπως του Περιφερειάρχη ή των Δημάρχων, να έχουν μια συνεχή και άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους τους, δηλαδή τους δημότες και τους πολίτες της Περιφέρειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε αδρανείς» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν οι κλειστές δομές διότι είναι στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζοντας «άναρχες» τις σημερινές δομές.

«Δεν θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει κάτι άλλο; Θέλουμε να διατηρούνται αυτές οι άναρχες δομές; Δεν θέλουμε να ξανάρθει το Καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχό τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες, από την Τουρκία» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη ότι οι αυτοδιοικητικοί, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα μπουν μπροστά στις μπουλντόζες.

«Τους καλούμε -και θα τους καλούμε μέχρι τελευταία στιγμή- να μην πάνε. Είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων των νησιών και όλης της χώρας, να γίνουν οι κλειστές δομές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι άνθρωποι εκεί, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές. Λένε «να κλείσουν και οι ανοιχτές». Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δεν θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε; Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη; Δεν είναι απλά τα πράγματα».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ασκεί bullying σε 200.000 νησιώτες». «Δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νησιά εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών απάντησε: «Δεν είμαι υπέρ του να μπει κανείς μπροστά στις μπουλντόζες, αν όμως χρειαστεί όλοι οι αιρετοί θα μπουν, αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί».

Όχι στη νέα δομή και από τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου

Αντίδραση υπήρξε και στη Λέσβο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών στο Μανταμάδο. Σε κινητοποίηση που έγινε στη θέση Καράβα-Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής.

Γυναίκες με μικρά παιδιά συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενώ φύτεψαν συμβολικά και μία ελιά, δηλώνοντας έτσι ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Αργά το βράδυ σήμερα, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Μανταμάδος: «Με το έτσι‑ θέλω δομή δεν φτιάχνουν!»

Η κυβέρνηση αιφνιδιάζει με τους εργολάβους, αλλά οι Μανταμαδιώτες δεν υποχωρούν. Τι λέει ο πρόεδρος, Χ. Τζελαϊδης και οι κάτοικοι στην κάμερα του «Ν» https://stonisi.gr/post/7091/me-to-etsi-thelw-domh-den-ftiaxnoyn-video

Geplaatst door Στο Νησί op Zondag 23 februari 2020

Πηγή