Σάμης Γαβριηλίδης: Το Σάββατο η κηδεία του

Tο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, θα τελεστεί η πολιτική κηδεία του Σάμη Γαβριηλίδη, ενός από τους σημαντικότερους εκδότες της χώρας ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Σάμης Γαβριηλίδης ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο του βιβλίου το 1977 με τις εκδόσεις «Πλέθρον» ενώ το 1988 ίδρυσε τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης».

Για δεκαετίες, ο εκδοτικός οίκος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους των γραμμάτων.

Υπηρέτησε το βιβλίο από τις ομώνυμες εκδόσεις για περισσότερα από 40 χρόνια με βασική επιδίωξη τη διάδοση της γνώσης, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την καλαισθησία και την τέχνη της ανάγνωσης.

Όσοι τον γνώρισαν είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αφοσίωσή του στο βιβλίο, αλλά και την επιμονή του στη συλλογική διαδικασία. Όπως έλεγε σε συνέντευξή του παλαιότερα στην εφημερίδα «Αυγή»:

«Αυτό που θα ήθελα, όταν σαν εκδότης αναρτήσω, τυπώσω, δημοσιεύσω οποιοδήποτε βιβλίο, είναι να έχει περάσει από τον έλεγχο και την ακρίβεια που περνούσαν ακόμα και τα χειρόγραφα βιβλία προ του Γουτεμβέργιου. Ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα είναι η ευκολία και η ταχύτητα της τεχνολογίας. Αυτή ή την παίρνεις με το μέρος σου ή σε καταπίνει. Για να μη μας καταπιεί, πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί».

Πηγή