Χαϊδάρι: Κάθετο «όχι» του Δημάρχου σε νέους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά

Καμπανάκι κινδύνου από τον κ. Βαγγέλη Ντηνιακό – Τι αναφέρει στο Newsbomb.gr

Την πλήρη αντίθεσή του στη συνεχή διόγκωση του, ήδη επιβαρυμένου με υπεράριθμους πρόσφυγες, Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά, εξέφρασε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, υπενθυμίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει εδώ και τρεις μήνες για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συνεχή αύξηση προσφύγων στο Κέντρο.

Αφορμή για την παρέμβαση του δημάρχου αποτέλεσε η συμπλοκή μεταξύ μεταναστών που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό από μαχαιριές ενός 22χρονου Αφγανού και τον τραυματισμό ενός 18χρονου Ιρανού, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

«Αυτός ο γιγαντισμός του Κέντρου στον Σκαραμαγκά επιφέρει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις αρχικά στους ίδιους τους πρόσφυγες και ειδικότερα στις οικογένειες με τα εκατοντάδες παιδιά που ζουν εκεί. Είναι αυτονόητο, ότι όσο αυξάνεται ο πληθυσμός του Κέντρου τόσο πολλαπλασιάζονται και τα προβλήματα των ίδιων των προσφύγων και επομένως γίνονται συχνότερες οι εντάσεις και πιθανότερα τα περιστατικά βίας όπως το αυτό που έγινε το Σάββατο», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ντηνιακός, συμπληρώνοντας: «Για το λόγο αυτό, έχουμε ζητήσει επίσημα και επανειλημμένως από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μη μεταφέρονται άλλοι πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά ώστε να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός τους. Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις όμως, οι μεταφορές και νέων προσφύγων συνεχίστηκαν».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου ζητάει την άμεση ενίσχυση του ΑΤ Χαϊδαρίου ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω του Κέντρου. Λόγω του υπερπληθυσμού προσφύγων στο όμορο Κέντρο Φιλοξενίας, το Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου έχει μεγάλο φορτίο από υπηρεσιακές ανάγκες, με αποτέλεσμα να μην είναι όσο πλήρης και αποτελεσματική η αστυνόμευση της πόλης.

«Το Α.Τ. Χαϊδαρίου κάνει φιλότιμες προσπάθειες, τις οποίες αναγνωρίζουμε, όμως το πρόβλημα της ασφάλειας στην πόλη είναι υπαρκτό. Σημειώνεται αύξηση περιστατικών παραβατικότητας σε όλες τις μορφές της, ενώ έχει πληγεί ακόμη και ο Δήμος, αφού έγιναν διαρρήξεις και κλοπές μηχανημάτων από σχολικά κτήρια, τις οποίες άμεσα αποκατέστησε ο Δήμος με δικά του έξοδα», αναφέρει ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου.

Όπως δήλωσε στο Newbomb.gr, ο Βαγγέλης Ντηνιακός, «ο Δήμος Χαϊδαρίου, που “σηκώνει” έμμεσα και άμεσα ένα μεγάλο βάρος, δεν έφερε ποτέ αντίρρηση να συμβάλλει κι αυτός στην διαχείριση ενός προβλήματος που αφορά το σύνολο της χώρας. Όμως η επιβάρυνση που δέχεται δεν είναι ισοβαρής και δεν είναι δυνατόν να καλύψει το Χαϊδάρι τις ανάγκες φιλοξενίας προσφύγων όλης της Αττικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της πόλης».

Τέλος, ο κ. Ντηνιακός ζητάει από την κυβέρνηση «την τήρηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει το κεντρικό κράτος ότι ο χώρος που λειτουργεί το Κέντρο, η Προβλήτα 4, θα παραχωρηθεί στον Δήμο και στους κατοίκους, όπου δικαιωματικά ανήκει, μετά την απομάκρυνση του Κέντρου. Είναι καιρός αυτή η δέσμευση να πάρει και νομική μορφή», σημειώνει.

Πηγή