Ψάχνονται για…μπαρούτι οι Τούρκοι: Η «δοκιμασία» με το Oruc Reis και η επόμενη κίνηση του Ερντογάν

Τσέκαραν τα αντανακλαστικά μας και πήραν ηχηρή απάντηση – Σε ετοιμότητα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία – Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις

Θα ήταν σίγουρα υποκριτικό να ισχυριστεί κανείς ότι εκπλήσσεται από την επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Άγκυρα έχει κάνει εδώ και μήνες γνωστές τις προθέσεις της με λόγια και έργα. Άλλωστε τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, φρεγάτες και γεωτρύπανα δεν άφηνουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις.

Εδώ και καιρό το καθεστώς Ερντογάν, με… μπροστάρη τον ίδιο το «σουλτάνο» διακινεί χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, τα οποία φυσικά συνοδεύονται με πολεμικά μανιφέστα και επιθετική ρητορική.

Η διπλωματία της Άγκυρας «εφευρίσκει» μια αυθαίρετη ερμηνεία Διεθνών Συμβάσεων ή του Διεθνούς δικαίου που επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα σε διεθνείς οργανισμούς και στις διπλωματικές της σχέσεις με τρίτες χώρες ώστε να αποκτήσει «βάρος και κύρος». Συνοδεύεται επίσης από προκλητικές στρατιωτικές κινήσεις και απειλές πολέμου για να καταγραφεί η αποφασιστική θέληση της χώρας να «προασπίσει» τα όσα θεωρεί «νόμιμα» για τα συμφέροντά της.

Είναι προφανές ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έμπρακτης, νομικής και στρατιωτικής αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που οδηγεί αναπόφευκτα σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της ήδη υπάρχουσας έντασης.

Η ετοιμότητα της Ελλάδας και η αποφασιστικότητα

Η «εισβολή» του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την Παρασκευή (31/01) «δοκίμασε» τα αντανακλαστικά της χώρας μας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να στέλνουν μήνυμα ισχύος και αποτροπής στην Άγκυρα. Παράλληλα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας λειτούργησε μεθοδικά, ψύχραιμα και εν τέλει αποτελεσματικά, φροντίζοντας παράλληλα να μην προκαλέσει πανικό στον ελληνικό λαό που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Είναι βέβαιο πως οποιαδήποτε λάθος κίνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο μπορούσε να προκαλέσει χάος και αναταραχή. Τα γεγονότα των Ιμίων και η «ελληνοτουρκική κρίση σε ζωντανή μετάδοση» το 1996 αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μια κυβέρνηση που δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου και της τεράστιας ευθύνης, μπορεί να σπείρει μέσα σε ελάχιστα λεπτά τρόμο και πανικό σε ένα ολόκληρο έθνος.

Την Παρασκευή (31/01), το υπουργείο Άμυνας απέδειξε πως λειτουργεί με νηφαλιότητα και σύνεση, δίνοντας στους δημοσιογράφους τις πραγματικές εξελίξεις και την πραγματική έκταση των γεγονότων νοτίως του Καστελλόριζου.

«Ψάχνονται» για… μπαρούτι οι Τούρκοι

Η τακτική της Άγκυρας είναι γνωστή και στο Πεντάγωνο προετοιμάζονται για την επόμενη κίνησή της. Είναι ξεκάθαρο πια πως η γειτονική χώρα προσπαθεί να εξαντλήσει την υπομονή της ελληνικής πλευράς, να δοκιμάσει τις αντοχές και να μετρήσει αντιδράσεις, τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της πολιτικής ηγεσίας. Καμία κίνηση της Τουρκίας δεν γίνεται τυχαία.

Το καθεστώς Ερντογάν κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις και η Ελλάδα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτική, μιας και όλα συνηγορούν στο ότι οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργηθεί ένταση. Δεν το κρύβουν άλλωστε. Οι καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και η πολεμική ρητορική του καθεστώτος το επιβεβαιώνουν.

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει το η Ελλάδα. Προς ώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έστειλαν δυναμική απάντηση. Η επίθεση ωστόσο της Άγκυρας θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα.

Η Ελλάδα δηλώνει πανέτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με τον υπουργό Άμυνας να στέλνει ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα ότι η χώρα μας ούτε φοβάται, ούτε θα διστάσει να προασπίσει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην «κρίση» με το Oruc Reis απέφυγε να μιλήσει σε οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ενώ, σε συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία σχεδίαζαν τις επόμενες κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό κινήθηκε δυτικά προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι εντολές προς το Πολεμικό Ναυτικό ήταν σαφείς και εν τέλει καθοριστικές, μιας και από την πρώτη στιγμή το Oruc Reis μπήκε κυριολεκτικά στο στόχαστρο των ελληνικών κανονιών.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει τις προσεχείς ημέρες να ενταθούν κι άλλο οι προκλήσεις, με παρόμοιες «επισκέψεις» τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην περιοχή. Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαμηνύουν πως η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες για αν αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Πηγή