ΤΩΡΑ: Αποχώρησε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα – Πολύωρο θρίλερ νοτίως του Καστελλόριζου

Έληξε το πολύωρο θρίλερ νοτίως του Καστελλόριζου – Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικές κινήσεις από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Στις 08:45 το πρωί του Σαββάτου (01/02) αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis το οποίο είχε «εισβάλει» τα ξημερώματα της Παρασκευής λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό θα επιστρέψει ανοιχτά της Κύπρου, στο σημείο όπου έχει εκδόσει την παράνομη NAVTEX.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Oruc Reis παρακολουθούνταν στενά από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», με το πλήρωμά της να καταγράφει κάθε κίνηση και να τη μεταφέρει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφερε καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τον καιρό, το εμπόδιζε να χαράξει αντίθετη πορεία.

Η «εισβολή», ο καιρός και τα… καλώδια
«Συναγερμός» σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανήμερα της «μαύρης» επετείου των Ιμίων, στο ελληνικό Πεντάγωνο, όταν έλαβαν την πληροφορία ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» -που έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου- πήρε ξαφνικά κατεύθυνση δυτική, κινούμενο ολοταχώς προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο, που κινούνταν περίπου 128 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο και 292 από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, από την πρώτη στιγμή ακολουθούσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που έστελνε ζωντανά εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.