Γιατί η Ελλάδα στέλνει τους Patriot στη Σαουδική Αραβία – Τι λένε από την κυβέρνηση

Της αποστολής της πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot στην Σαουδική Αραβία θα προηγηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρωτεύουσα, Ριάν, προκειμένου να έχει επαφές υψηλού επιπέδου.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν το μεγαλύτερο βασίλειο της αραβικής χερσονήσου, τον περασμένο Οκτώβριο είχε υποβάλει σχετικό αίτημα προς την ελληνική πλευρά. Από τότε οι επαφές των δύο χωρών είναι εντατικές με αποκορύφωμα τις προηγούμενες ημέρες όταν και αξιωματούχοι Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν επί του θέματος.

Για τη λειτουργία και την προστασία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκ. ευρώ το χρόνο και θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία . Για τη διάθεση αυτή, η Πολεμική Αεροπορία είχε θέσει ως προϋπόθεση την ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Η πυροβολαρχία αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κυβέρνηση υποστηρίζεται πως η αποστολή της συστοιχίας Patriot δεν αλλάζει επί της ουσίας το στρατιωτικό δόγμα της Ελλάδας, ούτε παρεμβαίνει σε ζητήματα εξωτερική πολιτικής άλλων χωρών και «δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της με άλλες χώρες, καθώς το Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών».

Την ίδια ώρα από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η διάθεση του συστήματος αεράμυνας μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. «Συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», λένε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα «ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία », τονίζουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος και «δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία , όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος». Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές «στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία».

Πηγή