Μητροπολίτης Συμεών: «Ο Λαός μας μπορεί να προοδεύσει μόνο όταν είναι Λαός μετανοίας»

Με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα και Βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια η Αρχαιοπρεπής και Ιστορική Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, υποδέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου, τον σεπτό Ποιμενάρχη μας της, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

Πλήθος πιστών, προεξάρχοντος του αγίου Γέροντος και Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου, τη συμμετοχή των Πατέρων της Ιεράς Αδελφότητος και πολλών Κληρικών της Λοκρίδος, ανέμεναν και προϋπάντησαν χαρμονικώς και βαθυσεβάστως τον Ποιμενάρχη μας στα Προπύλαια της Μονής.

Ενδενδυμένου του Αρχιερατικού Μανδύος και υπό τους γλυκιλάλους ήχους των ταλάντων, των σημάντρων και των κωδώνων, της ευωδίας του θυμιάματος να υπερπληρώνει την βουνίσια ατμόσφαιρα και ψαλλομένου του «Άξιον Εστί», ο Σεβασμιώτατος εισήλθε προσκυνηματικώς στο Αρχαιοπρεπές Καθολικό της Μονής και χοροστάτησε στην Επίσημο Δοξολογία, η οποία τελέσθηκε πανηγυρικώ τω τρόπω, προς τιμήν Του.

Προ της απολύσεως ο άγιος Γέροντας και Καθηγούμενος της Μονής π. Σεραφείμ προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με υικά αισθήματα αγάπης και σεβασμού τον καλωσόρισε στην Ιστορική και ευλογημένη Μάνδρα των Καμένων Βούρλων, στο Μοναστήρι με τα 1000 χρόνια ζωής, προσφοράς και αγιαστικής παρουσίας, το Σταυροπήγιο της Ευλογίας και της μαρτυρίας Ιησού Χριστού.

Με βαθιά συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την Μονή, ως προπύργιο του Ορθόδοξου Μοναχισμού, καθώς και ως τόπο ευλογημένο και αγιασμένο.

Αναφερόμενος στην πλούσια Ιστορία της Μονής και στην εν γένει προσφορά της στον κόσμο, ο Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε:

«Αυτό εδώ το μοναστήρι είναι Προπύργιο του μοναχισμού, ένας προμαχώνας , ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο της Ερήμου. Περίμενα να περάσει ο καιρός για να έρθω με χαρά και συγκίνηση , να προσκυνήσω τα άγια χώματα και να ασπασθώ τα ευλογημένα πρόσωπά σας, διότι τα μοναστήρια μας δεν είναι κτίρια και πέτρες αλλά ζωντανές παρουσίες ανθρώπων δοσμένες στην αγάπη του Θεού και των ανθρώπων. Τιμά κάποιος τα μοναστήρια όχι όταν τα επισκέπτεται ως τουρίστας, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τις αγιογραφίες, αλλά όταν έρχεται ως ταπεινός μαθητής κοντά στους μοναχούς που παρά τη δική τους αμαρτωλότητα, αθλούνται την ωραία άθληση της μοναχικής βιοτής, γιατί ο μοναχός δεν είναι από αυτούς που επαγγέλλονται την τελειότητα του κόσμου, αλλά έχει τη δύναμη παρά την αποτυχία να επιθυμεί την συνάντηση με τον Χριστό.

Ο μοναχισμός είναι μια διαρκή μετάνοια και οι Μονές ονομάζονται Μονές μετανοίας και ο λαός μπορεί να προοδεύσει όταν είναι λαός μετανοίας.

Οι μοναχοί μας, πήγαν στα μοναστήρια με την ελεύθερη επιλογή τους και διακηρύττουν την αγάπη του Θεού με το μοναχικό τους ένδυμα, την ταπεινή παρουσία και διακονία τους και με τις τρεις μεγάλες μοναχικές υποσχέσεις της υπακοής, της παρθενίας και της ακτημοσύνης.

Ο μοναχισμός είναι μια παραίτηση από κάθε είδους επιτυχία, εξουσία, ηδονή και προσωπικό πλουτισμό.

Ταπεινώς και με σεβασμό δηλώνω ότι θα είμαι στο πλευρό σας κάθε στιγμή, όχι μόνο ως Επίσκοπος και Πατέρας σας, αλλά ως συνμοναστής και αδελφός της Μονής.
Να ζείτε άγιε Γέροντά μας. Να σας δώσει ο Κύριος έτη πάμπολλα και πανευφρόσυνα για να σας χαιρόμαστε όλοι και να γινόμαστε δούλοι της αγάπης σας και της προσευχής σας».

Προ της απολύσεως της επισήμου Δοξολογίας, εψάλη το Πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου και ακολούθως κλήρος, άρχοντες και λαός, μετεβησαν εν πομπή στο παρακείμενο Νέο Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτών αγίων χιλιάδων αναιρεθέντων πατέρων και λαϊκών χριστιανών, κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

Στο Νέο περίλαμπρο Καθολικό τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, του και Καθηγητού της Ερήμου, εις την οποία προηξήρρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον άγιο Καθηγούμενο, τους Πατέρες της Μονής και άλλους Κληρικούς της περιοχής και τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Ευστάθιο Κατόπη.

Πηγή