H Χριστίνα Φλαμπούρη τα κατάφερε: Η πρώτη Ελληνίδα που πετυχαίνει το «7 Summits»

Στην ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής ανέβασε την ελληνική σημαία η αλπινίστρια Χριστίνα Φλαμπούρη την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, στις 17.30, ολοκληρώνοντας το σπουδαίο ορειβατικό project «7 Summits».

Κόντρα στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ισχυρό άνεμο της περιοχής, σκαρφάλωσε στο Vinson Massif στα 4.892μ. υψόμετρο κι έτσι κατόρθωσε να συμπεριληφθεί στη μικρή λίστα των 70 μόνο γυναικών παγκοσμίως που έχουν πετύχει το project, μεταξύ των οποίων καμία Ελληνίδα έως τώρα. Στην ίδια αποστολή έγινε παράλληλα η πρώτη Ελληνίδα που πατάει στον Νότιο Πόλο, ακολουθώντας μια πορεία 111 χιλιομέτρων με τα ορειβατικά σκι ως το νοτιότερο σημείο του κόσμου.

Το 7 Summits θεωρείται το υπέρτατο ορειβατικό επίτευγμα καθώς περιλαμβάνει την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου και μέχρι σήμερα το έχουν καταφέρει περίπου 400 άνθρωποι συνολικά. Η Χριστίνα, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, κατόρθωσε να ολοκληρώσει το project παγκόσμιας αναγνώρισης μόλις σε 3,5 χρόνια. Μετά την κατάκτηση της κορυφής η ίδια δήλωσε: «Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Το 7 Summits ήταν για μένα πολύ παραπάνω από ορειβατικό project, ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα κι αυτό επιβεβαιώνει την πεποίθηση μου ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Πριν από 5 χρόνια φοβόμουν να πατήσω στην άκρη μιας πλαγιάς και σήμερα έχω καταφέρει να πατήσω στις 7 υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου».

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε είπε: «Ο συνδυασμός του 7 Summits με την επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω μιας και δεν είμαι επαγγελματίας αθλήτρια. Από την πρώτη στιγμή, όμως, είχα την στήριξη τόσο της εταιρείας Παπαστράτος στην οποία εργάζομαι, όσο και της οικογένειας μου. Η ιδέα του 7 Summits με γοήτευσε εξαρχής γιατί έχει έναν μεγάλο συμβολισμό: αντικατοπτρίζει την πορεία προς την κατάκτηση των προσωπικών ʺκορυφώνʺ του καθένα και προάγει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο».

https://www.instagram.com/p/B7RFB6cgbAc

Η ιστορία της Χριστίνας μας εμπνέει καθημερινά να κυνηγήσουμε τις δικές μας κορυφές όσo μεγάλες ή μικρές και αν είναι. Η δική της ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 με την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης – το Elbrus (5.642μ.) στην Ρωσία. Συνεχίστηκε στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής – το Kilimanjaro (5.895μ.) στην Τανζανία-, την ψηλότερη της Β. Αμερικής – το Denali (6.194μ.) στην Αλάσκα-, την ψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας – το Carstensz Pyramid (4.884μ.) στην Παπούα – και την ψηλότερη της Νοτίου Αμερικής – την Aconcagua (6.962μ.) στην Αργεντινή. Τον Μάιο του 2019 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ (8.848μ.), ενώ παράλληλα, εκτός project, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στην κορυφή Λότσε, την 4η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, παίρνοντας συνάμα ακόμη μία πρωτιά: την ανάβαση σε δύο κορυφές άνω των 8.000μ. σε διάστημα μόνο 6 ημερών, επίτευγμα που κανένας άλλος Έλληνας δεν έχει καταφέρει.

Η αποστολή στην Ανταρκτική πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τους υποστηρικτές της, εταιρείες που στοχεύουν πάντα στην κορυφή και εντάσσουν την επιδίωξη αυτή σε κάθε τους δράση.

Πηγή