Νέο Ασφαλιστικό: Τον Ιανουάριο τα «αποκαλυπτήρια» – Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Έως τα μέσα Ιανουαρίου  αναμένεται να έλθει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και οι επιτελείς του έχουν ανακοινώσει πληθώρα αυξήσεων τόσο για μισθωτούς και μη μισθωτούς όσο και για συνταξιούχους, αλλά και για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων.

Δύο είναι τα πιο κρίσιμα «μέτωπα» τα οποία θα ανοίξει η ψήφιση του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου:

  • οι νέες εισφορές 1,5 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.
  • οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις σε μερίδα των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Το νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών, θα ισχύσει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο από την 1η/1/2020.

Συνεπώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν τις εισφορές του Δεκεμβρίου του 2019 έως την 31η/1/2020, όπως αυτές έχουν προκύψει από το υφιστάμενο σύστημα του ν. Κατρούγκαλου. Αφού ψηφισθεί το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο Βρούτση, θα καταλογισθούν αναδρομικά οι νέες εισφορές (για τον Ιανουάριο 2020).

Ο κ. Βρούτσης – μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου – αποκάλυψε ότι έρχονται αυξήσεις για μισό εκατομμύριο συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί τον Απρίλιο, ενώ ενδεχομένως τον ίδιο μήνα (πριν το Πάσχα) να καταβληθούν και τα αναδρομικά της 6μηνης περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου 2019 – Μαρτίου 2020.

Συγκεκριμένα, αναδρομικές αυξήσεις 30% έρχονται για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις από τις αρχές του 2020.

Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρέμισαν» τις μειώσεις του 2016, η λύση που επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας οδηγεί – σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης – σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.

Η αύξηση, που ετησίως φτάνει στα 630 ευρώ κατά μέσο όρο, αφορά κυρίως όσους είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται από τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου και των περικοπών με τις οποίες αυτός συνοδεύτηκε για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.

Εξάλλου, αναδρομικές αυξήσεις θα δουν στις κύριες συντάξεις τους από το νέο έτος, πάνω από 300.000 συνταξιούχοι. Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Ο πήχης που έχει βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η αναπλήρωση να φτάνει στο 50% αντί 42,8% που είναι τώρα με 40 έτη ασφάλισης.

Επιπλέον, στο νέο Ασφαλιστικό θα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές διατάξεις όπως εκείνες που θα αφορούν τη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς.

Επιπλέον, αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές αναµένεται να δουν από το νέο έτος εκατοµµύρια µισθωτοί.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τη νέα µορφή της φορολογικής κλίµακας που θα επηρεάσει τον φόρο εισοδήµατος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Η µορφή της φορολογικής κλίµακας οριστικοποιείται και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονοµικών φέρονται να καταλήγουν σε µια εκδοχή η οποία θα περιορίζει το δηµοσιονοµικό κόστος και θα κλείνει το δηµοσιονοµικό κενό που βλέπουν οι θεσµοί για το επόµενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, στο 9% από 22% αναµένεται να πέσει το ποσοστό για αποδοχές µέχρι 10.000, αµετάβλητο µένει το δεύτερο κλιµάκιο, την ώρα που από 20.000 ευρώ και πάνω θα υπάρξει ελάφρυνση κατά µία µονάδα.

Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα όρια που θα ενεργοποιηθούν από την 1-1-2020 προβλέπουν:

  • Νέα φορολογική κλίμακα: Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ και συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
  • Νέα αφορολόγητα όρια: Για φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 8.636 ευρώ, 9.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 10.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 παιδιά, 11.000 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες με 4 παιδιά.

Πηγή