Ληστεία – μαμούθ στην Καβάλα: Έτσι έστησαν το κόλπο με τα 4,2 εκατ. ευρώ – Τα ολέθρια λάθη τους

Η ψεύτικη απαγωγή και τα λάθη που πρόδωσαν τους τρεις δράστες

Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά χαρακτηρίζεται από έμπειρους νομικούς η υπόθεση αρπαγής 4,2 εκατομμυρίων ευρώ από πολυεθνική εταιρεία χρηματαποστολών, που εξιχνιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Καβάλα.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων, ο 44χρονος που υποστήριξε ότι απειλήθηκε από τους δήθεν απαγωγείς της κόρης του, ο 64χρονος ιδιοκτήτης του συνεργείου όπου βρέθηκαν θαμμένα τα χρήματα και ο 41χρονος γιος του έχουν προφυλακιστεί. Όμως παρά το ιλιγγιώδες ύψος του χρηματικού ποσού που είχε υπεξαιρεθεί για περίπου 11 μήνες από την εταιρεία, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως τα επιμέρους χαρακτηριστικά της υπόθεσης είναι καινοφανή σε τέτοιο βαθμό, που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στην άρση της προφυλάκισης των τριών ανδρών.

Η ενδεχόμενη αποφυλάκιση των κατηγορουμένων θα επιδιωχθεί από τους δικηγόρους τους κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες και αναμένεται να στηριχθεί σε δύο στοιχεία: Το πρώτο αφορά τον εντοπισμό σε τρία διαφορετικά σημεία του συνόλου των 4,2 εκατ. ευρώ, που είχαν υπεξαιρεθεί τον Ιανουάριο του 2019 από τα ταμεία της πολυεθνικής εταιρείας. Περίπου 3,6 εκατ. ευρώ βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του συνεργείου που ανήκει σε έναν από τους κατηγορουμένους ενώ τα υπόλοιπα 600.000 ευρώ είχαν φυλαχθεί σε ειδική κρύπτη στο κτήριο του συνεργείου, αλλά και στην οικία του κατηγορουμένου.

Ωστόσο, το βασικό στοιχείο που καθιστά μοναδική την υπόθεση αφορά το προφίλ των φερόμενων ως ληστών. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τη Δικαιοσύνη με τις πράξεις τους, για ευυπόληπτους πολίτες στην κοινωνία της Καβάλας οι οποίοι μάλιστα φέρεται να είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Οι πληροφορίες της Real News αναφέρουν ότι στην υπερασπιστική τους γραμμή οι κατηγορούμενοι πρόκειται να παρουσιάσουν τη δεινή οικονομική κατά στάση στην οποία είχαν περιέλθει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ξόδεψαν τα χρήματα που άρπαξαν από την εταιρεία χρηματαποστολών.

Σε κάθε περίπτωση, η ληστεία-μαμούθ φαίνεται πως είναι το πρώτο αδίκημα που έχουν διαπράξει οι κατηγορούμενοι στη ζωή τους. Νομικοί κύκλοι τονίζουν πως σε εγκληματολογικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σπάνιο «ερασιτέχνες» ληστές να αποπειραθούν να ληστέψουν ένα τόσο μεγάλο ποσό. Τα λάθη που έκαναν ήταν φυσικό επακόλουθο του ερασιτεχνισμού τους. Στην προσπάθεια του να περιγράψει τους δήθεν απαγωγείς της κόρης του, ο 44χρονος υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις. Από την άλλη, δεν προσπάθησε ποτέ να περιορίσει τις επαφές του τόσο με τον 41χρονο φίλο του, όσο και με τον 64χρονο πατέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους μήνες ο 44χρονος φέρεται να ζητούσε μικρό μέρος των χρημάτων που είχαν υπεξαιρεθεί για να εκπληρώσει κάποιες από τις οικονομικές του υποχρεώσεις, γεγονός που ήταν καθοριστικό για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Πλέον, ο 44χρονος βαρύνεται με τρία αδικήματα (υπεξαίρεση, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, ψευδή κατάθεση), ενώ ο 64χρονος και ο 41 χρόνος για συνεργεία και υπεξαίρεση. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί έγκληση της πολυεθνικής εταιρείας επισημαίνοντας πως οι εντολείς τους δεν θα έπρεπε να έχουν προφυλακιστεί.

Πηγή: Real News