Ούτε ιερό, ούτε όσιο οι Τούρκοι: Μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά παραμονή Χριστουγέννων

Οι προκλήσεις συνεχίζονται από το μεσημέρι με υπερπτήσεις σε Ρω, Στρογγύλη, Καστελόριζο, παρά το χριστουγεννιάτικο κλίμα των ημερών – Στην Τουρκία ο Δένδιας, μίλησε τηλεφωνικά με Τσαβούσογλου

 

Νέες υπερπτήσεις το απόγευμα πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα στις 18:06 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά και πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια.

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρω 3 φορές ενώ έτερο τουρκικό F-16 πέταξε πάνω και από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, αργά το μεσημέρι.

Στις 15.34 ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπερπτήση στη νήσο Ρω στα 30.000 πόδια. Συνολικά ο αριθμός των υπερπτήσεων (συμπεριλαμβανομένης και αυτής) έφτασε τις 95.

Στη συνέχεια έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάλι πάνω από τη Ρω στα 15.000 πόδια, στις 16:16 μ.μ.

Επτά λεπτά αργότερα ένα τουρκικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο και δύο λεπτά αργότερα πάνω από τη Ρω, στα 14.500 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Τρίτης (24/12), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την πληροφορία για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών επιβεβαίωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αναφορές για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Η συνομιλία Δένδια – Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσημη για τις ελληνοτουρκικές σχέσης στιγμή, μετά την υπογραφή των άκυρων μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της επικείμενης υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και θα περάσει στο Φανάρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αύριο, 25 Δεκεμβρίου, αναμένεται να παραστεί στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών, θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Πηγή