Καιρός: Χριστούγεννα με τσουχτερό κρύο, χιόνια και ισχυρούς βοριάδες

Τι λέει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές. Πως θα διακυμανθεί ο καιρός από αύριο Παρασκευή και μέχρι τα Χριστούγεννα Ο καιρός χαλάει από την Κυριακή με βροχές, τοπικές καταιγίδες και με χιόνια. Ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη θα προκαλέσουν βουτιά στη θερμοκρασίας. Τσουχτερό αναμένεται να είναι το κρύο την ημέρα των Χριστουγέννων.

Χαλάει ο καιρός όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα με το σκηνικό να είναι άκρως χειμωνιάτικο. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ξεχάσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες  και καλό είναι να ετοιμάζουμε τους σκούφους και τα γάντια!

Όπως φαίνεται με τα μέχρι τώρα προγνωστικά οι φετινές γιορτές θα είναι… ψυχρές. Και αυτό διότι περιμένουμε από την Κυριακή επιδείνωση του καιρού με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες. Ψυχρές αέριες μάζες αναμένονται να έρθουν από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με το κρύο να αναμένεται να είναι τσουχτερό ανήμερα των Χριστουγέννων. Μάλιστα η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά και ο υδράργυρος θα είναι κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ, ο οποίος έδωσε μια πρώτη εικόνα του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνει ότι ο καιρός αλλάζει… «Για την Παρασκευή προβλέπουμε στην Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αργότερα στην Βόρεια Ελλάδα συννεφιές με τοπικές βροχές ενώ θα είναι ξανά αυξημένη η υγρασία λόγω των νοτιάδων που θα ενισχυθούν στο Ιόνιο. Σάββατο και κυρίως Κυριακή περιμένουμε επιδείνωση του καιρού που θα αρχίσει από τα Δυτικά με βροχές, τοπικές καταιγίδες και με χιόνια σε ορεινές περιοχές, επιπλέον θα ενισχυθούν και οι νοτιάδες και στα Πελάγη που θα φτάσουν τουλάχιστον τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει. Η κακοκαιρία αυτή θα συνεχιστεί και την Δευτέρα οπότε περιμένουμε ξανά έντονα φαινόμενα με βροχές, χιονοπτώσεις και καταιγίδες και με πτώση της θερμοκρασίας».Βουτιά θα κάνει η θερμοκρασία

Η παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και ανήμερα ο καιρός θα μας ταλαιπωρήσει με το κρύο να είναι έντονο σε πολλές περιοχές. «Την Τρίτη τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στην Ανατολική και Νότια χώρα αλλά θα έρθουν όμως ψυχρές και αέριες μάζες από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη που θα κατεβάσουν αισθητά την κακοκαιρία μαζί με την παρουσία ισχυρών βοριάδων. Τετάρτη, ανήμερα Χριστουγέννων στην Ανατολική και Νότια νησιωτική χώρα οι συννεφιές θα δίνουν τοπικές βροχές ή και λίγα χιόνια στο ορεινά τα οποία θα φτάσουν και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ οι βοριάδες θα είναι ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα είναι λίγο πιο κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Θα ψυχράνει οπωσδήποτε ο καιρός και δεν θα έχουμε τις καιρικές συνθήκες που είχαμε πριν λίγες ημέρες με τις Αλκυονίδες ημέρες», είπε μιλώντας στο newsit.gr o Νίκος Καντερές. Χειμωνιάτικο σκηνικό αύριο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.Meteo: Βροχές την Παρασκευή

Βροχές στα δυτικά και μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα υπόλοιπα τμήματα, μέτριοι νοτιάδες στα πελάγη και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια.

Πιο αναλυτικά: τοπικές βροχές στα δυτικά και μεμονωμένες καταιγίδες έως το μεσημέρι στα βορειοδυτικά και λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 9 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 17 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 19 βαθμούς στην Κρήτη, 12 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο Αιγαίο ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και βαθμιαία μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως τις πρωινές ώρες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας με αποτέλεσμα την κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και αργότερα στα νότια έως μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και τοπικές ομίχλες τις βραδινές και πρωινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την ΕΜΥ – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και μετά το μεσημέρι τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5, στο Ιόνιο τοπικά 6 και από το βράδυ 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής

Πηγή: www.newsit.gr