Ηράκλειο: Πώς θα αποζημιωθείτε για ατυχήματα με υπαιτιότητα του Δήμου

Τη δυνατότητα σε δημότες να αποζημιωθούν εξωδικαστικά για πιθανές φθορές που προκύπτουν από αμέλεια ή υπαιτιότητα της Δημοτικής Αρχής, δίνει η Οικονομική Επιτροπή στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με το e-kriti με απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή, οι δημότες που έχουν υποστεί ζημιά και θεωρούν υπεύθυνη τη δημοτική Αρχή στο Ηράκλειο, θα μπορούν να αναζητούν το δίκιο της εξωδικαστικά καθώς υπάρχει η δυνατότητα να εξεταστεί η περίπτωση τους.

Για να συμβεί ωστόσο κάτι τέτοιο, απαιτούνται μια σειρά από λογικές προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες να στοιχειοθετείται το δίκαιο του αιτήματος.

Σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις και όπως προκύπτει από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για να μπορέσει να αποζημιωθεί ένας δημότης χωρίς να προσφύγει στην αρμόδια δικαστική αρχή θα πρέπει να διαθέτει:

1. Την επίσημη καταγραφή του συμβάντος από την καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία.

2. Σχετική γνωμοδότητση της αρμόδιας υπηρεσίας στην οποία βεβαιώνεται η υπαιτιότητα του Δήμου.

3. Σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Όπως ανέφερε με δηλώσεις της στο Ράδιο Κρήτη η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, ήδη έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία σχετικά αιτήματα, αλλά και έχουν απορριφθεί στις περιπτώσεις που δεν συντρέχει λόγος αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο παράλληλα, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες αν και εγκρίνεται δαπάνη εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι δημότες επιλέγουν τελικά τη δικαστική οδό, όπως και έχουν δικαίωμα να πράξουν.

Πηγή: e-kriti