Ετεοκλής: Κακοκαιρία εξπρές θα σαρώσει τη χώρα το Σάββατο.

Έρχεται ο Ετεοκλής, μια κακοκαιρία εξπρές που θα σαρώσει τη χώρα το Σάββατο (14.12.2019). Το νέο κύμα κακοκαιρία θα τα έχει… όλα! Αναμένουμε ισχυρές καταιγίδες, χιόνια, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους. Τι αναφέρει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Πότε τα έντονα φαινόμενα θα χτυπήσουν την Αττική.

Ο Διδώ έφυγε, αλλά ο Ετεοκλής έρχεται και μάλιστα με άγριες διαθέσεις. Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει από το πρωί του Σαββάτου (14.12.2019) όλη την χώρα και θα τα έχει… όλα. Βροχές, ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Αυτά είναι τα κακά νέα… Τα καλά είναι (αν μπορεί να υπάρχουν σε κακοκαιρία) είναι ότι θα έχει διάρκεια μόνο μια ημέρα.

Στη χώρα έχει σημάνει συναγερμός με την ΕΜΥ να βγάζει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων για τον Ετεοκλή. Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα δυτικά και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η πυροσβεστική έχει βγάλει έκτακτες οδηγίες για τους πολίτες για το διάστημα που θα κρατήσει η άστατος καιρός.

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μίλησε για το νέο κύμα κακοκαιρίας και πως αυτό θα κινηθεί.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδος και κυρίως στα Δυτικά τμήματα από πολύ νωρίς το πρωί. Γύρω στις 4:00 – 5:00 το πρωί ο καιρός θα είναι πολύ άστατος με βροχές, μπόρες, τοπικές καταιγίδες, πιθανότατα και τοπικές χαλαζοπτώσεις στις περιοχές αυτές», ήταν αρχικά τα λόγια του.Πότε τα έντονα φαινόμενα θα χτυπήσουν την Αττική

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα γλιτώσει ούτε η Αττική. «Γρήγορα, στις 8:00 – 9:00 η ώρα το πρωί, τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί και στις υπόλοιπες Ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, στην Μακεδονία, στην περιοχή της Θεσσαλίας, νοτιότερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο , προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, όπου από νωρίς το πρωί θα έχουμε και περάσματα ισχυρών καταιγίδων κατά περιόδους, ενδεχομένως σε τοπικό επίπεδο και χαλαζοπτώσεων. Μετά τις 11:00 το μεσημέρι και στην συνέχεια τα φαινόμενα σταδιακά θα βελτιώνονται από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά και τα όποια φαινόμενα προς τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου θα εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και στα τμήματα των νησιών του Αιγαίου, δηλαδή στο Βόρειο, Βορειοανατολικό Αιγαίο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Αυτές είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία. Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στην συνέχεια και μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου θα έχει βελτιωθεί ο καιρός και σε αυτές τις νησιωτικές περιοχές», σχολίασε ο Καλλιάνος.

«Με λίγα λόγια κατά την διάρκεια του πρωινού του Σαββάτου μέχρι και τις βραδινές ώρες αργά το κύμα της κακοκαιρίας θα έχει σαρώσει από τα Δυτικά στα Ανατολικά της χώρας, σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Θα είναι μια κακοκαιρία σύντομης διάρκειας με καταιγίδες και πολύ ισχυρούς νοτιάδες που θα φτάσουν τα 9-10 μποφόρ στα Πελάγη ωστόσο θα είναι μικρή η διάρκεια της καθώς μέχρι και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θα μας έχει αποχαιρετήσει ή το πολύ μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπειρωτικής Ελλάδος στα 1000-1200 μέτρα τοπικά. Θα είναι τοπικές χιονοπτώσεις που ομως θα δημιουργήσουν προβλήματα στις πολύ ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας. Από την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί για τις περισσότερες περιοχές και θα έχουμε και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό αρκετά μεγάλα», ήταν τα λόγια του.

ΑκούστεΟδηγίες από την Πυροσβεστική

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από σήμερα το βράδυ (Παρασκευή 13-12-2019) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ θυελλώδεις ανέμους. Μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου (14-12-2019) η κακοκαιρία θα έχει περιοριστεί στα νοτιοανατολικά.

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων. Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις ή παγετό στις περιοχές που αναμένεται να εκδηλωθούν ανάλογα φαινόμενα.
Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας ώστε:
1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής του.
4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Click4more: Έτσι θα κινηθεί η κακοκαιρία Ετεοκλής

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
1. Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
2. Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
3. Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
4. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
5. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
6. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
7. Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
8. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (14.12.2019) από την ΕΜΥ

Ο καιρός θα είναι κακός αύριο με την κακοκαιρία Ετεοκλής να σαρώνει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα δυτικά, από το απόγευμα σταδιακά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τη νύχτα βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί, στα δυτικά 8 τοπικά 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ που σταδιακά από τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ. Στα ανατολικά από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες νότιοι 8, στο Αιγαίο τοπικά έως 9 μποφόρ, που σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και σταδιακά από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα από τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά και το βράδυ στη δυτική Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Click4more: Ετεοκλής: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ που σταδιακά από τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και σταδιακά έως το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στα ανατολικά 8 και στα νότια έως 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Κρήτη και από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Τη νύχτα στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα νότια μέχρι 6 μποφόρ, που γρήγορα θα γίνουν νότιοι 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή: www.newsit.gr