Καιρός: «Χτυπά η «Διδώ» με βροχές, καταιγίδες και κρύο» λέει ο Καλλιάνος

Αγριεύει απότομα ο καιρός από το βράδυ της Δευτέρας, 09.12.2019 καθώς η κακοκαιρία «Διδώ» έρχεται… φορτσάτη! Πού και πότε περιμένουμε σφοδρή επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές και καταιγίδες. Τουλάχιστον 5 βαθμούς θα πέσει η θερμοκρασία. Πότε… ηρεμεί η κατάσταση. Αναλυτική πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για το newsit.gr.

Ο καιρός αγριεύει απότομα από το βράδυ της Δευτέρας, 09.12.2019, καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας, που ονομάστηκε “Διδώ” θα… χτυπήσει πολλές περιοχές της χώρας και μάλιστα με σφοδρότητα.

Η ΕΜΥ έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και το newsit.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μιλά για το… πού και πότε θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία. Καιρός – Πού… περιμένουμε την “Διδώ”

“Πρόκειται για μια σοβαρή μεταβολή του καιρού από σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 09.12.2019) το βράδυ, αρχής γενομένης από την Δυτική Ελλάδα με βροχές, ασθενούς έως και μέτριας έντασης και τοπικά λίγο πιο δυνατές και στην συνέχεια κατά την διάρκεια του διημέρου Τρίτης και Τετάρτης τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας”, τονίζει αρχικά ο γνωστός μετεωρολόγος.

Και συνεχίζει ο Γιάννης Καλλιάνος για το πού περιμένουμε να αγριέψει ο καιρός: “Πρόκειται για μια διήμερη τουλάχιστον κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Click4more: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για τις επόμενες ώρες!

Θα επηρεαστούν μέσα στο διήμερο σχεδόν οι περισσότερες περιοχές της χώρας, και το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και οι περισσότερες περιοχές του Αιγαίου με κατά τόπους έντονα φαινόμενα, ιδιαιτέρως στην περιοχή της κεντρικής και νότιας χώρας αλλά και στη Θεσσαλία, στα Δωδεκάνησα και στην νότια Κρήτη. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυροί νοτιάδες που θα φτάνουν ακόμα και τα 7-8 μποφόρ στα πελάγη και ιδιαιτέρως στο Αιγαίο.

Από την Τετάρτη οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες στην Βόρεια Ελλάδα και θα πνέουν πάλι με πολύ αυξημένη ένταση στα 8-9 μποφόρ στα βόρεια τμήματα της επικράτειας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4-5 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Δηλαδή από τους 18-19 βαθμούς Κελσίου θα πάμε στους 14-15 στα ηπειρωτικά τμήματα.

Βέβαια θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Στην Βόρεια Ελλάδα θα χιονίζει πάνω από τα 900 μέτρα, κυρίως την Τετάρτη, στην Μακεδονία και στην Θράκη. Θα επηρεαστούν κι άλλες ορεινές περιοχές της κεντρικής και ηπειρωτικής χώρας στα μεγάλα υψώματα”.Ο καιρός… ηρεμεί από την Πέμπτη, 12.12.2019

Καταλήγοντας, ο κ. Καλλιάνος τονίζει πως “από την Πέμπτη και έπειτα θα έχουν παραμείνει λίγα υπολείμματα από την κακοκαιρία, αλλά φαίνεται ότι θα μας εγκαταλείψει το κύμα. Ο καιρός θα βελτιωθεί για τις περισσότερες περιοχές της χώρας”.Ακούστε αναλυτικά την πρόγνωση για το newsit.grΚαιρός – Οι… χειμωνιάτικες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 9 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στην Ήπειρο από 6 έως 13 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 10 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 7 έως 15 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Click4more: Ο καιρός τα Χριστούγεννα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά έως το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8 με 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με σταδιακή ενίσχυση τοπικά σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και το βράδυ τοπικά στα Δωδεκάνησα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, ενώ στα δυτικά πελάγη από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα νότια πελάγη με εντάσεις έως 7 μποφόρ. καιρόςκαιρόςΟ καιρός στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού, αλλά αργότερα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στο σύνολο του νομού, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και βαθμιαία ενίσχυση στα 7 μποφόρ, αλλά από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 12 έως 15 βαθμούς.Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως μεμονωμένες καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ ενισχυόμενοι έως τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς.

Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Πηγή: www.newsit.gr