Κρυφές κάμερες σε διαμερίσματα: Η υπόθεση 18χρονης στη Θεσσαλονίκη που άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου»

Η απίστευτη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη του περασμένου μήνα με τη 18χρονη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη που ανακάλυψε κρυφή κάμερα στο σπίτι που νοίκιαζε, ξυπνά έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των ενοικιαστών διαμερισμάτων μέσω Διαδικτύου.

Η νεαρή φοιτήτρια από την Πτολεμαΐδα, που νοίκιαζε το εν λόγω διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανακάλυψε την ύπαρξη κρυφής κάμερας στο υπνοδωμάτιο της μετά από δύο ολόκληρους μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το διαμέρισμα του «Big Brother» νοικιαζόταν μέσω Airbnb, Booking, αλλά και από site του ιδιοκτήτη, μαζί με άλλα διαμερίσματα και βίλλες στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στην Κατερίνη.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η 18χρονη, το διαμέρισμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, πολύ όμορφα διακοσμημένο και έχει ανεμπόδιστη θέα στο κέντρο της πόλης, καθιστώντας το «ευκαιρία» για επίδοξους ενοικιαστές. Παραλείπεται όμως στην περιγραφή του η αναφορά για την κρυφή κάμερα, ο φακός της οποίας κεντράρει στο υπνοδωμάτιο και στο ανοιχτό ντους, αν και ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι είναι απενεργοποιημένη.

Πώς ανακάλυψε την κάμερα

Όλα κυλούσαν φυσιολογικά για την νεαρή ένοικο, ωσότου μια μέρα να παρατηρήσει τη συσκευή λευκού χρώματος που βρίσκονταν μέσα στην κρεβατοκάμαρα της και ήταν τοποθετημένη στη δυτική κόγχη του ταβανιού, η οποία πρόσφερε πανοραμική θέα αφ’ υψηλού, εστιασμένη προς το κρεβάτι. Η 18χρονη ρώτησε τον ιδιοκτήτη για την ύπαρξη της συσκευής στο σπίτι και εκείνος της απάντησε ότι ήταν σύστημα συναγερμού το οποίο βρίσκονταν πλέον εκτός λειτουργίας. Η ένοικος δεν πείστηκε καθώς μέσα στη συσκευή αναβόσβηνε ένα κόκκινο λαμπάκι και προβληματίστηκε μετά από τα τηλεφωνήματα που δεχόταν από τον ιδιοκτήτη σχετικά με το ποιες μέρες και ώρες βρίσκεται στο σπίτι.

Την υπόθεση αρχικά “ανέλαβε” ο θείος της φοιτήτριας που μετέβη στο διαμέρισμα και καθώς γνωρίζει από ηλεκτρονικά για να ελέγξει τη συσκευή. «Όταν παρατήρησε την ανωτέρω συσκευή, διαπίστωσε πως αυτή ήταν συνδεδεμένη με καλώδιο, φέροντας ενδείξεις ότι πρόκειται για κάμερα» αναφέρει η 18χρονη στην μηνυτήρια αναφορά της, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Μάλιστα, επικαλείται και την άποψη του θείου της, οποίος κατόπιν δικής του έρευνας, της είπε ότι η κάμερα εκπέμπει σήμα.

Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος -σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα»- είναι μέτοχος σε μεγάλη εταιρεία ένδυσης της συμπρωτεύουσας, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στη μητέρα και τη θεία της 18χρονης, φέρεται να ισχυρίστηκε η συσκευή είναι εκτός λειτουργίας και είχε τοποθετηθεί για να παρακολουθεί την μητέρα του που διέμενε πριν στο διαμέρισμα.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 370 Α, παρ. 2, και κινδυνεύει με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Πάνω από 2.500 καταγγελίες για κρυφές κάμερες

Η τοποθέτηση κρυφών καμερών σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται να εξελίσσεται σε μάστιγα, καθώς -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- πληθαίνουν οι καταγγελίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τους ενοίκους να εκφράζουν την ανησυχία ότι μπορεί να παρακολουθούνται μέρα-νύχτα, με τις ιδιωτικές τους στιγμές να καταγράφονται και να δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 καταγγελίες για παράνομη καταγραφή από κάμερες που βρίσκονται τοποθετημένες μέσα σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Πηγή