ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία – Σταματήστε τις προκλήσεις

Ηχηρή απάντηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι με τις σημερινές τους δηλώσεις τραβούν κι άλλο το… εύθραυστο σχοινί, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και σύρραξη.

«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι», είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και εντείνοντας, έτσι περισσότερο την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα ο αμετανόητος πρόεδρος Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω, διαμηνύοντας πως έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη και πως τις επόμενες μέρες θα την στείλει στον ΟΗΕ.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με αυστηρή ανακοίνωσή του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις της, τονίζοντας ότι το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει απολύτως καμία αξία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία.

Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».


Πηγή