Μάρτυρας στη δίκη Σώρρα: Επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός από την καθυστέρηση στις εισπράξεις

«Μάχη» με το χρόνο δίνει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση εξαπάτησης πολιτών από τον αρχηγό της Ελλήνων Συνέλευσις, Αρτέμη Σώρρα και ακόμη 22 κατηγορουμένων, προκειμένου να εκδώσει ετυμηγορία, πριν την αποφυλάκιση του πρώτου, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει εκτίσει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Σήμερα (5/12) στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες τόσο στελέχη της εφορίας που επιχείρησαν να εξηγήσουν αν υπέστη ζημία το δημόσιο από τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων όσο και οφειλέτες, οι οποίοι είχαν στείλει εξώδικα, υποστηρίζοντας πως το χρέος τους θα πρέπει να ληφθεί από τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια που έλεγαν ότι διαχειριζόταν ο Αρτέμης Σώρρας.

Σύμφωνα με την κατάθεση προϊσταμένου ΔΟΥ υπήρξε ζημία για το Δημόσιο, από την άρνηση καταβολής των οφειλών, ωστόσο όπως είπε και εκείνοι οι οφειλέτες «ακολούθησαν τη μοίρα των υπολοίπων φορολογουμένων», καθώς ο χειρισμός ήταν ο ίδιος.

Πάρεδρος: Τότε γιατί λέτε ότι υπέστη ζημία το Δημόσιο; Αφού λέτε ότι ακολούθησαν τη μοίρα όλων των φορολογουμένων…

Μάρτυρας: Επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός από την καθυστέρηση στις εισπράξεις. Η χρονική καθυστέρηση των 60 ημερών μέχρι να απαντήσουμε στα εξώδικα ήταν η ζημία. (…) Η βασική επιδίωξη είναι όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν στην ώρα τους. Αν δεν έρχονται οικειοθελώς θα υπάρξει πρόβλημα.

Πολ. Αγωγή: Τα εξώδικα ήταν ικανά να διαταράξουν τον κρατικό μηχανισμό;

Μάρτυρας: Δεν πάμε σωστά έτσι. Τα αναγκαστικά μέτρα έχουν κόστος και δεν αποδίδουν πάντα.

Πολ. Αγωγή: Από αυτή την υπόθεση ζημιώθηκε το κράτος;

Μάρτυρας: Πιστεύω πως ναι…

Υπεράσπιση: Από την παραλαβή των εξωδίκων υπήρξε έστω και μια μέρα καθυστέρηση στο κυνηγητό των οφειλετών;

Μάρτυρας: Η μόνη καθυστέρηση που μπορούσε να υπάρξει, είναι μέχρι της απάντησης του εξωδίκου.

Υπεράσπιση: Υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που έστελναν και δεν έστελναν το εξώδικο;

Μάρτυρας: Καμία

Υπεράσπιση: Λέτε ότι υπέστη ζημία το δημόσιο. Μπορείτε να μου πείτε μία συγκεκριμένη ζημιά;

Μάρτυρας: Όχι δεν το ξέρω.

Αλλά και από τους οφειλέτες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ουδέποτε πίστεψαν ότι ο Αρτέμης Σώρρας διαχειριζόταν το ποσό αυτό, ωστόσο όπως τόνισαν άρπαξαν την ευκαιρία να στείλουν εξώδικα, προκειμένου να λάβουν μία χρονική παράταση για να δουν τί θα πράξουν στη συνέχεια.

«Δεν είχα τη δυνατότητα να πληρώσω και δεν υπήρχε ρύθμιση τότε. Πήγα στο Καματερό σε ένα γραφείο και μου είπαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν εξώδικες δηλώσεις προς τα ταμεία, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα από κάποιους λογαριασμούς που ανήκαν σε όλους του Έλληνες πολίτες, και σε εμένα» κατέθεσε και πρόσθεσε: «Δεν το πίστεψα, αλλά σκέφτηκα μία στο εκατομμύριο να ισχύει, γιατί να είμαι απ’ έξω;», κατέθεσε χαρακτηριστικά οφειλέτης περίπου 50.000 ευρώ.

«Ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος»

Αντίθετα, υπήρξε μάρτυρας, με χρέη ύψους 150.000 ευρώ, που δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Αρτέμης Σώρρας λέει την αλήθεια. Μάλιστα, αναφερόμενος στον ιδρυτή της Ελλήνων Συνέλευσις έκανε λόγο για έναν «καθημερινό άνθρωπο, όπως όλοι. Ήταν έξυπνος, αλλά δεν του έκανα και ψυχογράφημα. Δεν ερχόταν με τη Rolls Royce. Τον είχα δει 2-3 φορές, δεν παίζαμε και καρπαζιές».

Μάρτυρας: Η αντίληψη μου είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι υπαρκτά. Αυτό έχω αποκομίσει. (…) Τα 600 δισεκ. γράφτηκαν ξαφνικά στον προϋπολογισμό το 2015 μέχρι σήμερα. Τα είδα ξαφνικά εκεί ενώ πριν δεν ήταν…

Πρόεδρος: Δηλαδή πιστεύετε ότι το ελληνικό δημόσιο δέχθηκα να τα πάρει;

Μάρτυρας: Αν ασχολείσαι με αυτά πολλά χρόνια, το καταλαβαίνεις. Είμαι βιοτέχνης, αλλά ξέρω από λογιστικά. Ήταν πολύ μεγάλο νούμερο.

Πηγή