Ρόδος: «Τρελά λεφτά» για τους καφέδες της χρονιάς. Ξοδεύονται ετησιώς πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ

Ο κάθε Ροδίτης καταναλώνει κατά μέσο όρο 590 κούπες καφέ το χρόνο και σχεδόν τις μισές από αυτές, τις απολαμβάνει σε κάποιο καφέ της πόλης ή τις αγοράζει σε χάρτινο ποτήρι για το δρόμο. Το στοιχείο αυτό προέκυψε από τις μετρήσεις που έχουν κάνει οι αλυσίδες καφέ που δραστηριοποιούνται στο νησί, σε μια προσπάθεια τα μετρήσουν τις ακριβείς δυνατότητες της τοπικής αγοράς…

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι καταναλώσεις καφέ που γίνονται στα ξενοδοχεία και στα αμιγώς τουριστικά – εποχικά καταστήματα. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στο νησί αν και φαντάζει αυξημένη, βρίσκεται μόνο λίγο πάνω από το μέσο όρο των καταναλώσεων που παρατηρούνται ανά την ελληνική επικράτεια.

Βέβαια, σε μια πόλη 60.000 κατοίκων, όπως αυτή της Ρόδου, οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο ντόπιος πληθυσμός μπορεί και διαθέτει για καφέ τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ το χρόνο. Εάν στα μεγέθη αυτά συνυπολογιστούν οι καταναλώσεις των επισκεπτών (σε μη εποχικά coffee shops), καθώς και των κατοίκων στα χωριά του νησιού, τότε φαίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για πολύ σοβαρή επιχειρηματική υπόθεση.

Ειδικότερα, ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν πιο ξεκάθαρη η εικόνα της τοπικής αγοράς του καφέ. Η είσοδος των μεγάλων αλυσίδων του κλάδου βοήθησαν σε αυτό, καθώς το κάθε κατάστημα δημιουργείται βάσει έρευνας και σχεδίου ανάπτυξης. Βέβαια, στο πέρασμα των μηνών ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος, μιας και το άνοιγμα ενός coffee shop σε μια περιοχή συνοδεύεται από το σχεδόν ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών άλλων, στους διπλανούς δρόμους.

Πηγή: dimokratiki.gr