Στρατιωτική θητεία: Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο

Ακόμη και η σκέψη να δημιουργηθεί μία εμβόλιμη ΕΣΣΟ το Δεκέμβριο ανάμεσα δηλαδή σε αυτή του Νοεμβρίου και στην επόμενη της νέας χρονιάς είχε πέσει στο τραπέζι από τους επιτελείς του ΓΕΣ προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του μαζικού ενδιαφέροντος από τους νέους να καταταγούν στον Στρατό το φετινό φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», η παραπάνω πρόταση απορρίφθηκε καθώς μπορεί να έδινε λύση αλλά μόνο προσωρινά.

Παράλληλα, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να προκληθεί ένα ντόμινο ανισορροπίας στο Στρατό Ξηράς σε ό,τι αφορά την επάνδρωση των μονάδων στις επόμενες σειρές κατάταξης.

Μπορεί δηλαδή να υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους να ντυθούν στο χακί τους χειμερινούς μήνες και λιγότερο τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς.

Κάπως έτσι το ΓΕΣ αποφάσισε να ισχύσει ξανά η κατάταξη στρατευσίμων οπλιτών κάθε δύο μήνες, εν ολίγοις να υπάρχουν έξι ΕΣΣΟ παρά το γεγονός ότι μόλις τον Ιανουάριο του 2019 οι ΕΣΣΟ είχαν μειωθεί σε τέσσερις.

Η μείωση όπως αποδείχθηκε δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το σύστημα κατάταξης με τις τέσσερις ΕΣΣΟ δοκιμάστηκε και έτσι τώρα επιστρέφουμε στις έξι σειρές κατάταξης το χρόνο όπως ίσχυαν και στο παρελθόν, έλεγαν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές.

Η ηγεσία του ΓΕΣ έκρινε εξάλλου ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των λεπτών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή και των αλλεπάλληλων προκλήσεων από την Τουρκία δεν θα ήταν σκόπιμο να ρισκάρει αλλαγές που μπορεί να είχαν επιπτώσεις στο Στράτευμα.

Πηγή