Υπόθεση Novartis: Συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου για τους εφέτες ειδικούς ανακριτές

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας προκειμένου να αποφασιστεί εάν η υπόθεση της Novartis, που εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αναταράξεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, θα ανατεθεί σε εφέτες ειδικούς ανακριτές.

Η Ολομέλεια των Eφετών συγκαλείται από τον Προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, μετά το σχετικό αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες καλούνται να ψηφίσουν για τον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή και αναπληρωτή, στους οποίους -σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση – θα διαβιβαστεί το σύνολο των ποινικών δικογραφιών για την υπόθεση της Novartis σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται αυτές. Ειδικότερα πρόκειται να ανατεθούν:

  • Τέσσερις δικογραφίες που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς,
  • Τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και
  • Μια δικογραφία που εκκρεμεί είτε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, είτε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές. Επιπλέον, στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν οι δικογραφίες που αφορούν στα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παράλληλα, στα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικογραφίες που αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis, αλλά και στελέχη της εταιρείας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η δικογραφία έχει διαβιβαστεί με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή