Κρήτη: Ζεστό χρήμα σε αγρότες μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα ποσά που θα δοθούν το επόμενο διάστημα…

Σε μια χρονιά που εξελίσσεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τους ελαιοπαραγωγούς, οι αγρότες φαίνεται πως θα δουν ζεστό χρήμα μέχρι τα Χριστούγεννα…

Και αυτό γιατί θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από πληρωμές μέχρι και το τέλος του χρόνου περίπου, αν και στόχος είναι να δοθούν τα προβλεπόμενα χρήματα πολύ νωρίτερα. Συνολικά οι αγρότες θα δουν στα ταμεία τους να εισέρχονται περίπου 1.2 δις ευρώ.

Η αρχή θα γίνει μέσα από την πληρωμή 120 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την προκαταβολή για τη Βιολογική Γεωργία, τη Βιολογική Κτηνοτροφία, το Κοµφούζιο, τις Σπάνιες Φυλές, τους Ορυζώνες, την Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας και τη Μείωση Νιτρορύπανσης.

Πέρα από τα 120 εκ. ευρώ που θα μπουν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι αγρότες θα δουν να καταβάλλεται το υπόλοιπο ποσό (περίπου 10%) των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για ζημιές που αφορούν την περίοδο του 2018, αλλά και το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης μαζί με το λεγόμενο «πρασίνισμα», το 30% που απομένει.

Σημειώνεται ότι μέσα στα 120 εκ ευρώ είναι το ποσό των 41.275.855,10 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στην πληρωμή των δικαιούχων του μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρη, αναμένεται να πιστωθεί – μαζί με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης- και το ποσό που αφορά τους Νέους Αγρότες.

Πηγή: cretapost.gr