Βόλος: Ο αντικαπνιστικός νόμος τους έφερε χαμόγελα. «Οι παραγγελίες τώρα πέφτουν βροχή».

Φωτιές… στα ξυλουργεία του Βόλου άναψε η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα. Μπορεί οι καταστηματάρχες εστίασης να βγάζουν… καπνούς από τα αυτιά για την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους, καθώς εκτιμούν ότι θα μειώσει την πελατεία στα καταστήματά τους, η εφαρμογή όμως του νόμου και οι πρώτοι έλεγχοι φαίνεται να έφεραν δουλειές και μάλιστα με «φούντες» σε εταιρείες στον τομέα της εμπορίας και κατεργασίας ξυλείας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και ξεκίνησαν έλεγχοι και επιβολή προστίμων για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, οι παραγγελίες για ανεμοφράχτες πέφτουν… βροχή. Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που είδαν τα «παραθυράκια» του αντικαπνιστικού Νόμου να κλείνουν οριστικά αποφάσισαν να επενδύσουν στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεών τους για να μπορούν οι πελάτες τους να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους χωρίς ούτε οι ίδιοι οι θαμώνες ούτε οι καταστηματάρχες να απειλούνται από τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπονται.

«Οι παραγγελίες για ανεμοφράχτες απλούς ή με ενσωματωμένες ζαρντινιέρες πέφτουν βροχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας», παρατηρούν οι Γιώργος Μπαμπανίκος και Κώστας Γιαλαμάς της εταιρείας “Woodware” στον Βόλο.

Οι παραγγελίες είναι μαζικές και δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια του νομού. Επιχειρήσεις εστίασης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και από την Κέρκυρα (!) και τη Μυτιλήνη (!) παραγγέλνουν ανεμοφράκτες για να προστατεύσουν τους εξωτερικούς χώρους και να μπορούν οι πελάτες τους να απολαμβάνουν, χωρίς να ενοχλούν, το τσιγάρο τους.

Είναι η εύκολη και νόμιμη λύση, καθώς οι ανεμοφράχτες με ύψος 1,80μ. πληρούν τις προδιαγραφές της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχουν περιμετρικά ανοιχτές τουλάχιστον δύο πλευρές και να μην υπάρχει στέγαστρο. Κατασκευές που συνιστούσαν δεύτερα… κλειστά καταστήματα στην προέκταση των νόμιμων καταστημάτων δεν συνιστούν εξωτερικούς χώρους και η νομοθεσία προβλέπει επιβολή προστίμων σε όποιον πιαστεί με το τσιγάρο αναμμένο στο χέρι.

«Οι πωλήσεις πλέον έχουν εκτοξευτεί στο διπλάσιο με το που άρχισαν οι έλεγχοι», αναφέρουν οι κ.κ. Μπαμπανίκος και Γιαλαμάς, μιλώντας μάλιστα για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τους δίνονται. «Δίνουν παραγγελία την Δευτέρα και θέλουν παράδοση την Παρασκευή. Πολλοί σπεύδουν να παραλάβουν την παραγγελία τους ακόμη και μόνοι τους για να γλιτώσουν ενδεχόμενη καθυστέρηση από τις μεταφορικές εταιρείες. Ζητούν παράδοση Παρασκευή για να μην χάσουν το Σαββατοκύριακο οπότε και η κίνηση στην εστίαση είναι αυξημένη», προσθέτουν.

«Τρέχουμε και δεν φθάνουμε. Δεν παραπονιόμαστε όμως. Ο αντικαπνιστικός έφερε δουλειά σε μια περίοδο «νεκρή» για τον κλάδο αλλά με αυξημένα έσοδα», τονίζουν οι κ.κ. Μπαμπανίκος και Γιαλαμάς.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr