Κρήτη: Χρηματοδότηση 600.000 ευρώ για έργα ψυχικής υγείας – Έπεσαν οι υπογραφές.

Τη χρηματοδότηση τριών σημαντικών έργων για την Ψυχική Υγεία από Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης…

Η χρηματοδότηση αφορά τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια και νόσο Alz-heimer στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου που αποτελεί εξειδικευμένη δομή, η οποία καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και συνέχεια της θεραπείας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές.

Στόχος, όπως τόνισε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, αλλά και ο καθηγητής ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα Πα.Γ.Ν.Η. είναι να λειτουργήσει στο μέλλον στον αστικό ιστό του Ηρακλείου. Για δικαίωση του πολύχρονου αιτήματος έκανε λόγο η Ιωάννα Κορτσιδάκη, υπεύθυνη της εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ νομού Ηρακλείου, για την ενεργό και υγιή γήρανση.

Το δεύτερο έργο αφορά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, στο οποίο δημιουργείται επίσης το πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον που θα ενισχύσει την «Κινητή Μονάδα υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, που δρα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρε-θύμνου, όπως εξήγησε ο ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης, Διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο αυτό θα στηριχθεί με το απαιτούμενο προσωπικό και το Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης που εξυπηρετεί την πόλη του Ρεθύμνου, όπως και περιοχές ευρύτερα της πόλης.

Απευθύνεται, κυρίως, σε άτομα άνω των 60 ετών αλλά και σε άτομα μικρότερης ηλικίας, που τυχόν εμφανίζουν πρώιμα σημάδια ανοϊκού συνδρόμου και παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στις οποίες περιλαμβάνονται η διάγνωση, η θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με όλες τις μορφές άνοιας. Όπως επισημάνθηκε, σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιείται και ομάδα νοητικής Ενδυνάμωσης.

«Πρόκειται για τρία σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν τις παροχές στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Κρήτη», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Πηγή: www.newsit.gr