Και οδηγοί ταξί στη Θεσσαλονίκη σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Στην εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών και στην προώθηση τους στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, προχώρησε η Αστυνομία, μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Θεσσαλονίκη, Έβρο και Αττική.

Η εξιχνίαση των υποθέσεων επετεύχθη έπειτα από πολύμηνη και εμβριθή έρευνα αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ενώ στο επιχειρησιακό σκέλος συνέδραμαν η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης και η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

Σε σημερινή παρουσίαση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Γεώργιος Παντελάκο, ανακοινώθηκε πως για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, μεταξύ των οποίων 53χρονος Έλληνας και 27χρονος ομογενής από την Αρμενία, επικεφαλής των δύο οργανώσεων, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα περίπτωση αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», «προώθησης στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη και από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής», «παράνομης διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα σε παράτυπους μετανάστες» και «διευκόλυνσης εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις».

Να σημειωθεί πως και οι δύο επικεφαλής έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Μάλιστα ο 53χρονος έχει συλληφθεί αρκετές φορές από το 2003 έως σήμερα.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται έξι οδηγοί ταξί από τη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα:

Για την πρώτη οργάνωση, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν 22 άτομα και συγκεκριμένα δεκατέσσερις Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο 53χρονος επικεφαλής, τρεις ομογενείς και πέντε αλλοδαποί.
Για την δεύτερη οργάνωση, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, δύο ομογενείς, μεταξύ των οποίων ο 27χρονος «εγκέφαλος» και δύο αλλοδαποί.
Τα μέλη των οργανώσεων παραλάμβαναν από σημείο του Νομού Έβρου, τους παράτυπους μετανάστες και ακολούθως τους μετέφεραν είτε στην Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα.

Σε όλες τις διακινήσεις χρησιμοποιούσαν οχήματα-προπομπούς προκειμένου να παρέχουν ενημέρωση στα οχήματα μεταφοράς για την παρουσία αστυνομικών περιπολιών και μπλόκων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της πρώτης οργάνωσης πραγματοποίησαν τουλάχιστον 23 διακινήσεις περίπου 400 αλλοδαπών από το Δεκέμβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016. Το ποσό που ζητούσαν από τους μετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρουν από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη ανερχόταν στα 1.800 ευρώ.

Τα μέλη της δεύτερης οργάνωσης ενέχονται σε τουλάχιστον 16 λαθροδιακινήσεις περίπου 200 αλλοδαπών από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους μέχρι τον Μάιο του 2016, ενώ το ποσό που ζητούσαν για τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη ήταν 800 ευρώ. Όταν τα σύνορα έκλεισαν και η μετακίνηση άλλαξε και πήγε προς την Αθήνα το ποσό αυξήθηκε στα 1000 ευρώ.

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της πρώτης οργάνωσης εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 320.000 ευρώ, ενώ τα μέλη της δεύτερης οργάνωσης προσπορίστηκαν παράνομο χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 360.000 ευρώ.

Μεταξύ των συλληφθέντων της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνεται και ένας αστυφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Έβρου για τον οποίο διακριβώθηκε η συμμετοχή του σε μία λαθροδιακίνηση ως προπομπού, καθώς επίσης παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον αρχηγό της οργάνωσης σχετικά με την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής που υπηρετεί, όπως το που βρίσκονται οι θερμικές κάμερες αλλά και πότε γίνονται οι αλλαγές στις βάρδιες των περιπολικών.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Δύο φορτηγά οχήματα, στο ένα εκ των οποίων είχε κατασκευασθεί ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη για τη μεταφορά παράτυπων αλλοδαπών
Οκτώ αυτοκίνητα εκ των οποίων τρία ταξί και πέντε Ι.Χ.Ε.
Το χρηματικό ποσό των 6.600 ευρώ
Πλήθος κινητών τηλεφώνων και
ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται.