Μητροπολίτης Συμεών: Το ωραιότερο δώρο ειναι η αγάπη μεταξύ μας

Με λαμπρότητα η Εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Ανατολική Φθιώτιδα

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Ιερά και σεβάσμιος μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης της Πανσόφου.

Αφ’ εσπέρας της Εορτής, Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Συμεών χοροστάτησε και μίλησε στην Πανηγυρίζουσα Ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος.

Τον Μητροπολίτη Συμεών υποδέχτηκαν στον Κεντρικό δρόμο της Στυλίδος ο Προϊστάμενος του Ναού, Διευθυντής του Γηροκομείου Στυλίδος και Αρχιερατικός Επίτροπος Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμος Νικολόπουλος, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, οι αρχές του τόπου, Ιερείς και πλήθος πιστών, οι οποίοι αναφωνούσαν το ΑΞΙΟΣ καλωσορίζοντας τον Σεβασμιώτατο στην πόλη της Στυλίδος.

Ακολούθως εν πομπή και των κωδώνων κρουόντων χαρμοσύνως, μετέβησαν στον Μεγαλοπρεπή και καταστόλιστο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, στα προπύλαια του οποίου μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδος ντυμένοι με παραδοσιακές στολές έραναν τον Σεβασμιώτατο με ροδοπέταλα.

Η Ακολουθία του Εσπερινού μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm), ενώ τους ύμνους της Εορτής απέδωσαν θαυμάσια Βυζαντινοί χοροί, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτου κ. Σεραφείμ Κυρίτση εκ δεξιών και του καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ευθυμίου Τσούμα εξ αριστερών.

Προ της απολύσεως τον Μητροπολίτη Συμεών προσεφώνησε εγκαρδίως και καλωσόρισε ο Προϊστάμενος Ναού π. Μάξιμος Νικολόπουλος προσφέροντας του εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των ευλαβών πιστών της Ενορίας, ως αντίδωρο υιικής αγάπης και σεβασμού, τα σύμβολα της Αρχιεροσύνης ήτοι, ένα επετραχήλιο και ένα ωμόφοριο, ευχόμενος καλλίκαρπη, ευδόκιμη, υγιή και Θεάρεστο Αρχιερατεία.

Ακολούθως τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο πολιός και σεβάσμιος συνταξιούχος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τσούμας, ο οποίος διηκόνησε επί πολλά συναπτά έτη την Ενορία της αγίας Αικατερίνης και την πόλη της Στυλίδος.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε η Δήμαρχος της πόλεως κυρία Βιργινία Στεργίου, η οποία με απλά, αλλά θερμά λόγια αγάπης προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον καλωσόρισε στην όμορφη Στυλίδα, ευχαριστώντας τον μεταξύ άλλων για την αγάπη με την οποία περιβάλλει όλο τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Συμεών με εμφανή τη συγκίνηση αντιφώνησε ευχαριστώντας δια πολλών τους προσφωνούντας αυτόν και εξέφρασε τη χαρά για τη θερμή υποδοχή και τα αισθήματα ενθουσιασμού με τα οποία τον υπεδέχθησαν. Αναφερόμενος στην αγία Αικατερίνη στην Πάνσοφο και θαυματουργό προσέφερε στους πιστούς τα θεολογικά διδάγματα της Εορτής.

Μετά τον εορτασμό ο Σεβασμιώτατος παρεκάθισε στο κέρασμα που προσφέρθηκε στα Γραφεία του Συλλόγου.

Στον εορτασμό παρέστησαν μεταξύ των πολλών προσκυνητών ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, η Δήμαρχος Στυλίδος κυρία Βιργινία Στεργίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκατοντάδες πιστοί.

Ανήμερα της Εορτής, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών μετέβη στον Αχινό, όπου προηξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πελασγίας Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Δημήτριοο Καρτέρη, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ιωάννη Μέρμυγκα και πολλούς Ιερείς των ομόρων Ενοριών και της ευρύτερης περιοχής.

Τα Ιερά αναλόγια εκόσμησαν Βυζαντινές χορωδίες, οι οποίες τελούσαν υπό την άρτια καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ εκ δεξιών και του Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας εξ αριστερών.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αρχικά απευθύνθηκε στα παριστάμενα παιδιά, του μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Αχινού, οι οποίοι με υποδειγματική ευλάβεια συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και τυς συνεχάρη για την στάση τους και την προσοχή τους κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Απευθυνόμενος στους μεγαλυτέρους πιστούς, τους συμβούλεψε να γίνουν παιδιά στην διάθεση και στην ψυχή, διότι μόνο έτσι ο άνθρωπος μπορεί να εισέλθει στη Βασιλεία των Ουρανών.

Συνεχίζοντας το κήρυγμα ετόνισε ότι, η Αγία Αικατερίνη ονομάστηκε Πάνσοφος, όχι γιατί γεννήθηκε με ειδικό δείκτη νοημοσύνης, αλλά γιατί εκμεταλλεύτηκε τις προϋποθέσεις σοφίας που μας δίνουν ο Θεός και οι γονείς μας και καλλιέργησε κάθε ευκαιρία για γνώση σε κάθε επιστήμη.

«Αυτό που την έκανε πάνσοφο ήταν ο κόπος της, η αγάπη της για μάθηση και η δυνατή. Τα γράμματα αν είναι χωρισμένα από την αρετή μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Η Αγία συνδύαζε γνώση και αρετή. Σήμερα η Αγία έρχεται να πει σε όλους μας, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε για να ανοίξει το μυαλό μας και να εξουσιάζουμε μόνοι τη ζωή μας. Αυτή η πνευματική δύναμη διαφέρει από τη δύναμη που δίνει το χρήμα», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος και αναφερόμενος στην ακουσθείσα Ευαγγελική περικοπή της αιμοροούσης γυναικός, ετόνισε ότι: «τέτοιους ανθρώπους θέλει ο Χριστός διακριτικούς και λεπτούς γιατί η Θεία Χάρις δεν θα έρθει με εκκεντρικότητα». Τέλος ευχήθηκε Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους .

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ιωάννης Μέρμηγκας, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στην Ενορία και με λόγια αγάπης τον ευχαρίστησε που με την παρουσία του λάμπρυνε την Πανήγυρη του Ναού και αγίασε το χωριό.

Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αποκτήσεως του Πνευματικού Κέντρου και στην Ιστορική ημέρα των Εγκαινίων μνημονεύοντας με συγκίνηση τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Νικόλαο, ο οποίος και είχε θέσει τον θεμέλιο λίθο το έτος 2016, την ημέρα της Εορτής της Αγίας Αικατερίνης.

Ο π. Ιωάννης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους εκείνους τους πιστούς, ανωνύμους και επωνύμους, οι οποίοι προσέφεραν για την κατασκευή και ολοκλήρωση αυτού του έργου. Εκ μέρους όλου του πληρώματος της Ενορίας,προσέφερε στον Ποιμενάρχη μας ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, συνοδευόμενο από ειλικρινής υικές ευχές για μια μακρά, ευτυχή και ευλογημένη Ποιμαντορία.

Στην συνέχεια η μικρή Ελένη μαθήτρια του σχολείου, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Συμεών για την παρουσία του και του ευχήθηκε αγάπη, υγεία και επιτυχία στο έργο του, προσφέροντάς του μία όμορφη ανθοδέσμη.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Ιωάννη, την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Μαρία Μπλούνα, τους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που ανέθρεψαν τα παιδιά τους με Ελληνορθόδοξο τρόπο, τονίζοντας ότι: «το ωραιότερο δώρο στην ζωή μας, είναι να έχουμε αγάπη μεταξύ μας και να έχουμε καρδιακή επικοινωνία χωρίς προϋποθέσεις».

Εν τέλει των Ιερών Ακολουθιών,πραγματοπιήθηκαν με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, όπου μετά την ανάγνωση της ειδικής ευχής, ο Σεβασμιώτατος, ο π. Ιωάννης και η κα Δήμαρχος έκοψαν την κορδέλα. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε πλούσιο κέρασμα σε όλους στην νεοεγκαινιασμένη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αχινού κ. Ιωάννης Μπλούνας, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών Σμυναγός Ιωάννης Φράγκος, ο Διοικητής των ΚΑΑΥ Υπολοχαγός Πέτρος Θεοδωρόπουλος, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Ταγματάρχης Δημήτριος Οικονόμου, ο Διοικητής του Α.Τ. Στυλίδος κ. Σταύρος Κατσινάς, οι Διευθυντές των Σχολείων όλων των Βαθμίδων Στυλίδος, Ραχών και Αχινού, μέλη Εκπολιτιστικών Συλλόγων της Ανατολικής Φθιώτιδος, εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής και πλήθος πιστών.

Προ της αναχωρήσεως του ο Σεβασμιώτατος για την πόλη της Λαμίας, συνοδευόμενος από τους Ιερείς και την κα Δήμαρχο επισκέφθηκε τα καφενεία και όλα τα καταστήματα του Αχινού, χαιρετώντας τους κατοίκους έναν προς ένα, δίδοντας την Αρχιερατική του ευχή προς όλους και έχοντας μία ευχάριστη επικοινωνία αγάπης με όλους.


Πηγή