Yπόθεση λίστας Λαγκάρντ: Ομόφωνα αθώος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ο οποίος κατηγορείτο για «απιστία στην υπηρεσία» αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Η απόφαση ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία τόνισε αφενός πως δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος που του αποδίδονταν και αφετέρου πως η λίστα Λαγκαρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς είχε αποκτηθεί παράνομα. Επιπλέον σημείωσε ότι δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου.

«Δεν ήταν δυνατή χρήση στοιχείου αυτού. Όταν ξέσπασε θόρυβος είχα κληθεί για θέματα του ΣΔΟΕ στη Βουλή το φθινόπωρο 2012. Ο θόρυβος ήταν τέτοιας λαϊκίστικης ανευθυνότητας που άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου πως αν είχε αξιοποιηθεί η λίστα, δε θα είχαμε υπογράψει μνημόνια και θα είχαμε εισπράξει 80 με 100 δις ευρώ. Ρωτάτε έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δε θα το έλεγα ποτέ διότι υπονομεύω τις έρευνες, προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα το μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και η λίστα Φαλτσιανί….Με αυτά κέρδισε το Δημόσιο…Το ωφέλησα δεν το έβλαψα» τόνισε ο Ι. Διώτης στην απολογία του.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ. Ο κ. Βενιζέλος όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο είπε υποστήριξε πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, πως δεν υπέστη ζημία το δημόσιο από τις ενέργειες του κ. Διώτη και πως η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο αλλά όχι ως βάση καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό. Επίσης τόνισε πως ο Ι. Διώτης δεν είχε δόλο να ωφελήσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν σε αυτήν. Τα πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του ελέγχου αλλά και στις πολιτικές πιέσεις να γίνει γρήγορα και τόνισαν πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα Λαγκαρντ προέκυπταν και από άλλες νόμιμες λίστες.

Στην έναρξη της διαδικασίας ο κ. Διώτης έκανε την εξής δήλωση «επί 7 και πλέον έτη σύρομαι ως κακούργος άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβη τον νόμο. Ετήρησα τον νόμο»

Πηγή