Ουρές πολιτών στα Διαβατήρια Ελληνικού – Οργή και αγανάκτηση λόγω έλλειψης προσωπικού

Του Βασίλη Γραμμένου

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζει το Τμήμα Διαβατηρίων Ελληνικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές πολιτών που πολλές φορές φτάνουν ακόμα και έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία.

Η φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης είναι χαρακτηριστική, καθώς δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σε καθημερινή βάση στο συγκεκριμένο Τμήμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του anatropionline.gr, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπάρχει στην υπηρεσία Διαβατηρίων Ελληνικού δεν ξεπερνάει τα τέσσερα άτομα (!) και αυτός είναι ο λόγος που δεκάδες πολίτες περιμένουν αρκέτες ώρες στην αναμονή, μέχρι τελικά να καταφέρουν να εκδόσουν το διαβατήριό τους.

Είναι αρκετές μάλιστα οι φορές που πολλοί συμπολίτες μας δυσανασχετημένοι εγκαταλείπουν την υπηρεσία, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί.

“Δεν είναι δυνατόν σήμερα που οι υπηρεσίες έχουν ενισχυθεί με τεχνολογικό εξοπλισμό (τεχνικά μέσα) και η διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με πριν, να μην υπάρχει προσωπικό να τον διαχειριστεί, ώστε να μπορεί τελικά ο Έλληνας πολίτης να εξυπηρετείται γρήγορα και εύκολα. Θα πρέπει να παρέμβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικά ο Αρχηγός, που σε τέτοια ζητήματα δείχνει ιδαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυσή τους, προκειμένου να σταματήσει ο κόσμος να ταλαιπωρείται και να δοθεί λύση  σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα”  λέει χαρακτηριστικά στο anatropionline.gr, o κ. Σ. Καπράνας, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Τμήμα Διαβατηρίων, αλλά απογοητεύτηκε και αποχώρησε.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπαμα από αναφορές πολιτών που έγιναν στον “Συνήγορο του Πολίτη”

“Προσφάτως, διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια αριθμού προτεραιότητας. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αυτές έχουν προϋπολογίσει χονδρικά τον αριθμό πολιτών που εκτιμούν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν ημερησίως (αναφέρεται αριθμός 15-20 πολιτών) και εκδίδουν σημειώματα με αριθμό προτεραιότητας για εξυπηρέτηση μόνον μέχρι του προϋπολογισθέντος αριθμού. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αναγκάζονται να προσέρχονται πολύ πρωινές ώρες, πολύ νωρίτερα του κανονικού ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, ώστε να προμηθευτούν τον αριθμό προτεραιότητας που θα τους επιτρέψει να εξυπηρετηθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Όσοι πολίτες προσέλθουν αργότερα δεν εξυπηρετούνται και καλούνται να επανέλθουν την επόμενη μέρα και να επιδιώξουν να προμηθευτούν αριθμό προτεραιότητας με την ίδια διαδικασία. Ένας πολίτης μάλιστα έχει αναφέρει στην Αρχή μας ότι χρειάστηκε να προσέλθει στην υπηρεσία διαβατηρίων πέντε φορές χωρίς να κατορθώσει να προμηθευτεί τον απαραίτητο αριθμό προτεραιότητας. Περιπτώσεις αυξημένης προσέλευσης πολιτών για έκδοση διαβατηρίου είναι δυνατόν να παρατηρηθεί (και είχε ήδη διαπιστωθεί με το παλαιό καθεστώς έκδοσης διαβατηρίων) σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως οι θερινοί μήνες, οι εορτές των Χριστουγέννων και Πάσχα κ.λπ. Κατά τις περιόδους αυτές, πολλοί περισσότεροι πολίτες επιθυμούν να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό και για τον λόγο αυτό αυξάνεται και η προσέλευση του κοινού στα γραφεία διαβατηρίων. Κατά τις περιόδους αυτές, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αδυναμία του γραφείου διαβατηρίων να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες, λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Επίσης, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες, το πρόβλημα εξυπηρέτησης του κοινού μπορεί να γίνει εντονότερο εάν το προσωπικό που έχει ορισθεί στα γραφεία διαβατηρίων 10 για να εξυπηρετεί τους πολίτες είναι λιγοστό, εξ αιτίας του μειωμένου προσωπικού (λ.χ. λόγω αδειών εορτών) . Η τήρηση σειράς προτεραιότητας, στις περιπτώσεις αυτές, αλλά και γενικότερα, σκοπό έχει να διορθώσει μια κατάσταση σύγχυσης και ανασφάλειας σχετικά με το ποιος πολίτης προηγείται και ποιος έπεται, καθώς είναι δύσκολο να διαπιστωθεί με άλλον τρόπο. Στην περίπτωση, όμως, που διαπιστώνεται ότι και με την λύση αυτή, οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται αποτελεσματικά, προκύπτει ανάγκη επανεξέτασης της συνολικής διαδικασίας εξυπηρέτησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Λύσεις όπως η εποχική αύξηση του προσωπικού ή η τήρηση καταλόγου εξυπηρέτησης πολιτών (ο οποίος μπορεί να ενημερώνεται και τηλεφωνικά) είναι δυνατόν να ανακουφίσουν την υπηρεσία από το πρόβλημα και να παράσχουν την ασφάλεια και τη βεβαιότητα στον πολίτη ότι θα εξυπηρετηθεί την ημέρα ακριβώς που του ορίζεται να προσέλθει στην υπηρεσία. Στην περίπτωση, βέβαια, που το πρόβλημα δεν επιλύεται ούτε με τον τρόπο αυτόν, είναι αναγκαίος ο πλήρης ανασχεδιασμός της συνολικής διαδικασίας, με γνώμονα την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. 6. Έκδοση διαβατηρίου στο εξωτερικό.