Αυτό το σπάνιο πουλί εμφανίστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Ωραίο θέαμα στο κοινό μάτι και ευχάριστη έκπληξη στους ειδικούς άφησε στο πέταγμά του ένα σπάνιο πουλί, στην πρώτη παρουσία του στη χώρα μας.

Ο λόγος για τον Γραμμοτσικνιά ή ερωδιό των μανγκροβίων (Butorides striata), ένα είδος ερωδιού με γεωγραφική κατανομή που ακολουθεί την εξάπλωση των μανγκρόβιων δασών (δάση που αντέχουν την αλατότητα της ρηχής θάλασσας) των τροπικών περιοχών.

Η πιο κοντινή περιοχή που αναπαράγεται είναι η νότια ακτή της χερσονήσου Σινά στην Ερυθρά θάλασσα. Δεν μεταναστεύει, παρά μόνο μετακινείται λίγο εκτός αναπαραγωγικής περιόδου.

Έτσι η παρουσία ενός νεαρού ατόμου σε εκβολή ποταμού στα Χανιά (πρωτοκαταγράφηκε από τον φυσιοδίφη, εξαιρετικό φωτογράφο άγριας φύσης Φώτη Σαμαριτάκη την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019) είναι μια μεγάλη έκπληξη, και πρώτη καταγραφή του είδους στη χώρα μας (εφόσον έχει εξασφαλιστεί ότι δεν είναι δραπέτης από αιχμαλωσία).

Υπάρχει μια καταγραφή του είδους στην Κύπρο το 2014.

Η επιλογή για ξεκούραση και διατροφή στη συγκεκριμένη εκβολή μπορεί να οφείλεται στην αφθονία ψαριών σε τμήμα της εκβολής που προέκυψε από συνδυασμό των ισχυρών βροχοπτώσεων και έργων “αντιπλημμυρικών”.

πηγή: birdinggreece

Πηγή: www.newsit.gr