Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τα νέα διόδια σε Ωραιόκαστρο και Ασπροβάλτα – Τα σενάρια για τις τιμές.

Την επίσημη απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών, σχετικά με τη λειτουργία των διοδίων στο Ωραιόκαστρο αναμένουν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της περιοχής. Παρότι η έναρξη της λειτουργίας των διοδίων που έχουν στηθεί…

στην εξωτερική περιφερειακή στο ύψος του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ» προς Καλοχώρι έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), στην οποία θα ορίζεται και το ακριβές αντίτιμο.

Οπότε οι κάτοικοι της περιοχής τηρούν στάση αναμονής, δεδομένης και της επιστολής που απέστειλε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, με την οποία ζητά την απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής των διοδίων για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του δήμου αλλά και των όμορων περιοχών. «Θα δημιουργήσει προβλήματα»

Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντίτιμο θα είναι σχετικά χαμηλό (0,50 ευρώ για τα ΙΧ, 0,30 ευρώ για τα δίκυκλα, 1 ευρώ για τα οχήματα 2-3 αξόνων -με ή χωρίς ρυμουλκούμενο- και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα και 1,50 ευρώ για τα οχήματα -με ή χωρίς ρυμουλκούμενο- 4 και άνω αξόνων και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα), ο δήμαρχος Ωραιόκαστρου εκτιμά ότι η λειτουργία των διοδίων θα δημιουργήσει προβλήματα σε κατοίκους και εργαζόμενους που διέρχονται σε καθημερινή βάση από το συγκεκριμένο σημείο.

Στην επιστολή του, για την οποία δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση, ο κ. Τσακίρης αναφέρει ότι είναι άδικο να «τιμωρούνται» όσοι διέρχονται καθημερινά από την εξωτερική περιφερειακή για να πάνε στο σπίτι ή στην εργασία του.

O δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν λύσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι μόνιμοι κάτοικοι, αναφέροντας ενδεικτικά ότι θα μπορούσε να τους χορηγηθεί ένα ηλεκτρονικό πάσο, το οποίο θα χρησιμοποιούν για την ελεύθερη διέλευσή τους από τα διόδια κατά τη μετάβαση και την επιστροφή από την εργασία τους.Αντιδράσεις και για την Ασπροβάλτα

Ο επόμενος σταθμός διοδίων που προβλέπεται να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και για τον οποίο επίσης υπάρχουν αντιδράσεις, είναι στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Ασπροβάλτας, με ημερομηνία έναρξης την 4η Δεκεμβρίου.

Οι κάτοικοι του περιοχής βρίσκονται εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής που έχει καταθέσει ο δήμος Βόλβης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, η οποία έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας, στην προσφυγή εκφράστηκαν οι ενστάσεις που υπήρχαν τόσο σχετικά με την αύξηση του αντιτίμου διέλευσης για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τη χωροθέτηση των μετωπικών και πλευρικών διοδίων.

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ακόμα. Πρόσφατα έστειλα στον υπουργό επιστολή, ζητώντας ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες και για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το δρόμο, αλλά δεν έλαβα ποτέ απάντηση», τόνισε.

Πηγή: grtimes.gr