Ξεκίνησε η δίκη της Siemens μετά από 10 χρόνια

Οκτώ μήνες μετά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens σήμερα οι δικαστές ανεβαίνουν και πάλι στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ωστόσο, δεν θεωρείται βέβαιο πως η δίκη, η οποία είχε «παγώσει» λόγω της αποχής των δικηγόρων, θα ξεκινήσει. Και αυτό γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να καταθέσουν ενστάσεις καθώς στους 13 Γερμανούς κατηγορούμενους δεν έχει δοθεί επίσημη μετάφραση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη.

Υπολογίζεται ότι το κόστος της μετάφρασης των χιλιάδων σελίδων με τα στοιχεία της δικογραφίας ξεπερνά τις 90.000 ευρώ και αυτός , όπως εκτιμάται, ήταν και ο λόγος που δεν έγινε η μετάφραση. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, πάντως, θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα καθώς στην περίπτωση που δεν υπάρξει μετάφραση, όπως λένε, εγείρονται θέματα ακυρότητας.

Η υπόθεση αφορά συνολικά 64 κατηγορούμενους οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη αφού φέρονται, σύμφωνα με την κατηγορία, να εμπλέκονται σε «παράνομες πληρωμές» στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων η οποία υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη, ο οποίος δικάζεται από άλλο δικαστήριο καθώς η δικογραφία έχει διαχωριστεί.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο εδώλιο είναι τα άλλοτε μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Ηλίας Γεωργίου, πρώην στελέχη του ΟΤΕ όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης και 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι μεταξύ των αυτών και ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος. Σύμφωνα με την κατηγορία, από τις 4/2/1999 έως τις 25/5/1999, και ενώ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού σταδιακά μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 1.000.000 μάρκων λειτουργώντας ως ενδιάμεσος προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε τότε στελέχη του ΟΤΕ. Ο ίδιος ο Θόδωρος Τσουκάτος έχει ισχυριστεί πως το επίμαχο ποσό έχει δοθεί από τη Siemens ως χορηγία στο ΠΑΣΟΚ.