Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Την πεποίθηση του ότι η Χρυσή Αυγή «εκφράζεται από ακροδεξιά άτομα και έχει φιλοναζιστικές αντιλήψεις» εξέφρασε ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού Δημήτρης Χατζησταμάτης καταθέτοντας στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας ο οποίος επιχείρησε να «διαμεσολαβήσει» ανάμεσα στην ομάδα των χρυσαυγιτών, που είχε συγκεντρωθεί έξω από την καφετέρια «Κοράλι» και την παρέα του Παύλου Φύσσα, πιστεύοντας πως η ένταση μεταξύ τους ήταν για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, αναφέρθηκε στο σκηνικό που διαμορφώθηκε το μοιραίο βράδυ.

«Μου έκανε εντύπωση πως η ομάδα είχε πειθαρχία, είχε μια στρατιωτική δομή», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι με το στειλιάρι που κρατούσαν «θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει».

Πολιτική Αγωγή: Ποια από τις δυο ομάδες είχε επιθετική συμπεριφορά;

Μάρτυρας: Η παρέα της Χρυσής Αυγής προς τους άλλους (σ.σ. παρέα Φύσσα). Οι άλλοι ήταν οι αμυνόμενοι. Εκείνη την ημέρα δεν κατάλαβα πως ήταν πολιτική η διαφορά. Την άλλη ημέρα το διάβασα στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης εστίασαν στο διάλογο που προηγήθηκε της επίθεσης μεταξύ της ομάδας τω χρυσαυγιτών και της παρέας του Παύλου Φύσσα. Όπως διευκρίνισε στην κατάθεσή του ο κ. Χατζησταμάτης ο φωτισμός ήταν ανεπαρκής ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί ο ίδιος να γνωρίζει «ποιος είχε πειράξει ποιον». «Δεν ξέρω από που ξεκίνησε», είπε συμπληρώνοντας πως του δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η ομάδα που φοβόταν περισσότερο ήταν αυτή του Παύλου Φύσσα. «Θα τους έκαναν μια χαψιά» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Η υπεράσπιση επιχείρησε να αποδομήσει την άποψη πως η ομάδα των χρυσαυγιτών, με τις ενέργειες της, εμψυχώσε τον Γ. Ρουπακιά για να διαπράξει την δολοφονία.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης αν αποκόμισε την εντύπωση πως η ομάδα απέβλεπε στο να παγιδέψει ή να εγκλωβίσει την παρέα του Παύλου Φύσσα ο μάρτυρας είπε: «Οι τρεις μόνοι τους, όχι».

Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων ζήτησε από το δικαστήριο να φροντίσει ώστε να διευκρινιστεί ο λόγος που ο συγκεκριμένος μάρτυρας, μετά τη δολοφονία, μετακινήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου υπηρετούσε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς σε βάρος του κινήθηκε πειθαρχικός έλεγχος.

Μάλιστα, ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα «για να μπορεί η υπεράσπιση να αξιολογήσει την κατάθεση του μάρτυρα». Πάντως, ο μάρτυρας, αμέσως μετά το έγκλημα, είχε καταθέσει στην υπηρεσία του αναφορά «σχετικά με τα περιστατικά της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.