Φωτογραφίες από τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή της σπείρας των Γεωργιανών

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγου Παπαζαφείρη Χρήστου και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμου Β’ Ροτζιώκου Ιωάννας, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και την εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 83χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε το 2010 στον Άγιο Δημήτριο Αττικής

Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Παπαζαφείρης Χρήστος

«Καλημέρα σας.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο συστηματικά σε ληστείες και κλοπές, από σπίτια σε όλη την Αττική, τουλάχιστον από το έτος 2010.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι αλλοδαποί και στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπήκοοι Γεωργίας.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων.

Έχουν συλληφθεί (30) μέλη της οργάνωσης ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της οργάνωσης άλλων (125) μελών της, τα οποία αναζητούνται.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις (4) ληστείες και εκατόν τριάντα επτά (137) κλοπές σε οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε πολλές άλλες εκκρεμείς υποθέσεις.

2

Έχουν κατασχεθεί πολλά κλοπιμαία και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τους στους πολίτες.

Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, έχοντας δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών.

Εκτιμούμε ότι με την εξάρθρωση αποτρέψαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και ληστειών, που είχαν προγραμματίσει να διαπράξουν τους επομένους μήνες, λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών.

Παράλληλα θέλω να τονίσω ότι η επιχείρηση υλοποιήθηκε με άκρως επιτυχημένο τρόπο από τις Υπηρεσίες της Ασφαλείας, σημειώνοντας έτσι μια ακόμη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο διαρκή αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

3

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εγκληματική δράση της οργάνωσης θα σας δώσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Β’ Ροτζιώκου Ιωάννα

«Καλή σας μέρα.

Όπως σας ενημέρωσε αρχικά ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καταφέραμε μετά από πολύμηνες και εξειδικευμένες έρευνες να εξαρθρώσουμε σπείρα διαρρηκτών που διέπραξε σωρεία διαρρήξεων και ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την 01-07-2016, συλλάβαμε συνολικά τριάντα (30) μέλη της οργάνωσης από τα οποία είκοσι πέντε (25) είναι υπήκοοι Γεωργίας, τέσσερις (4) υπήκοοι Αλβανίας και ένας (1) υπήκοος Βουλγαρίας.

4

Παράλληλα διακριβώσαμε την εγκληματική δράση άλλων (125) μελών της οργάνωσης, που συμμετείχαν στις επιμέρους εγκληματικές της δραστηριότητες είτε με εκτελεστικό, είτε με επιβοηθητικό ρόλο, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επισταμένες αναζητήσεις για να τους εντοπίσουμε και να τους συλλάβουμε.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων σχηματίσαμε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

5

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα στοχευμένης, μεθοδικής και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και σύγχρονα μέσα, με αποτέλεσμα να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων των μελών της.

Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Γεωργιανοί, από το έτος 2010 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση των μελών της, διέπρατταν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, κλοπές οικιών, αλλά και ληστείες σε βάρος των ηλικιωμένων ενοίκων των οικιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

6

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως χώρο συγκέντρωσης – ορμητήριο, κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διοχέτευαν τα κλοπιμαία άμεσα σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Μάλιστα τα χρήματα που αφαιρούσαν από τους παθόντες ή αποκόμιζαν από την πώληση των κλοπιμαίων, τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στην χώρα τους (Γεωργία).

Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί εκατόν (137) περιπτώσεις κλοπής σε οικίες και τέσσερις (4) περιπτώσεις ληστείας, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των κατηγορουμένων, σε τουλάχιστον πενήντα (50) ακόμη, παρόμοιες περιπτώσεις.

7

Εκτιμάται ότι, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, στο πλαίσιο της εγκληματικής του δραστηριότητας, ξεπερνά το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000,00) ευρώ.

Ενδεικτικά θα σας αναλύσω ορισμένες περιπτώσεις ληστειών και κλοπών, που διέπραξαν μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Συγκεκριμένα:

  • Την 19-12-2015 μέλη της οργάνωσης εισήλθαν, με την συνδρομή δύο αλλοδαπών γυναικών, εργαζομένων ως οικιακοί βοηθοί για την φροντίδα ημεδαπού, σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και αφού τον δέσμευσαν με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ περίπου.
  • Την 07-12-2015 μέλη της οργάνωσης, εισήλθαν σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, όπου με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν ημεδαπή και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων τετρακοσίων (1400) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή.
  • Την 16-12-2015 μέλος της οργάνωσης, εισήλθε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη και με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησε ημεδαπή και της αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ, καθώς επίσης κοσμήματα και τιμαλφή η αξία των οποίων ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
  • Την 01-04-2015, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε αποθήκη στην Ηλιούπολη, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εργαλείων.
  • Την 18-07-2012, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.
  • Την 15-11-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας (10.000) ευρώ περίπου.
  • Κατά το χρονικό διάστημα από 31-07-2011 έως 06-08-2011, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά δεκαέξι (16) κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο (2) έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, μεταξύ των οποίων:

  • Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
  • Τεράστιος όγκος κλοπιμαίων (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές),
  • Τέσσερα (4) πιστόλια (ρέπλικα),
  • Χάρτες – σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών,
  • Αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.
  • Κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passé a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση».
  • Το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων εκατόν είκοσι (2.120) ευρώ.

Τονίζεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Μάλιστα για να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν τόσο στις Αστυνομικές όσο και στις Δικαστικές Αρχές, την πραγματική τους διεύθυνση, ενώ δήλωναν συνεχώς ενώπιον των Αρχών διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική).

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν ακολούθως για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας θα αναρτηθούν φωτογραφίες από τα κλοπιμαία και παρακαλούμε όσοι πολίτες αναγνωρίσουν κάποια αυτά, να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, κατά τις ώρες 09.00-17.00 ή να επικοινωνήσουν απευθείας στο τηλέφωνο 210-8695532.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία σε βάρος 83χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός την 12-05-2010 στο διαμέρισμα όπου διέμενε, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Δράστες της ανθρωποκτονίας είναι 23χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας του 4ου Ανακριτικού Τμήματος Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και 32χρονος υπήκοος Πακιστάν που αναζητείται.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνες έρευνες ειδικής ομάδας, που συστάθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, με στόχο την επανεξέταση ανεξιχνίαστων υποθέσεων μέσω συνδυαστικής αξιολόγησης παλαιών και νέων στοιχείων και χρήσης εξειδικευμένων μεθόδων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Μετά από επισταμένες αναζητήσεις σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Λειβαδιάς, εντοπίστηκε ο 23χρονος δράστης της ανθρωποκτονίας χθες (03-07-2016) το μεσημέρι στην Αλίαρτο Βοιωτίας και συνελήφθη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα (04-07-2016) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου δράστη συνεχίζονται.

Σας ευχαριστώ.»