Πρωτοποριακή σύμπραξη Lidl Ελλάς – Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το βλέμμα στο… μέλλον του πλανήτη

Μια συνεργασία για το κοινό καλό. Lidl Ελλάς και Εθνική Λυρική Σκηνή ενώνουν τις δυνάμεις τους και με «όχημα» το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι «Τέσσερις Εποχές» στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται σε αυτό το επίπεδο με έναν ιδιωτικό φορέα και ιδιαίτερα με ένα σούπερ μάρκετ. Αλλά η σχέση ανάμεσα στη Lidl Ελλάς και την ΕΛΣ δεν είναι τωρινή. “Χτίζεται” εδώ και χρόνια. Από το 2018 συγκεκριμένα, όταν η πρώτη έγινε χορηγός των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. aei_tmimata

Αυτή τη φορά, το μήνυμα μας αφορά όλους. Γιατί το περιβάλλον μας αφορά όλους. Μια παράσταση με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να δώσει ό,τι μπορεί στον κοινό στόχο. Ο πλανήτης, άλλωστε, μας έχει ανάγκη όλους.

Στη σύμπραξη αυτή δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο «μέσο» για να περαστεί το σημαντικό μήνυμα. Οι «Τέσσερις Εποχές» είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα, ένα έργο που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου.

Η παράσταση Τέσσερις Εποχές είναι το νέο, πιο τολμηρό από το προηγούμενο, κοινό βήμα της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ένα βήμα, που εκτός από τολμηρό είναι και πρωτότυπο: συνδέει την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τον πολιτισμό για να «αφυπνιστεί» τη νέα γενιά και να αναλάβει δράση για το μέλλον του πλανήτη, να την ευαισθητοποιηθεί για την ανάγκη να πάρει τα πράγματα στα χέρια της καθώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι πολλές και άμεσες.

Μέσα απ’ αυτό το concept γεννήθηκε η πρωτότυπη ιδέα για μια ιδιαίτερη συμπαραγωγή με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, με κοινούς στόχους βιωσιμότητας για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον. Και «γεννήθηκε» η ιδέα για μια παράσταση που να σχετίζεται με την ασταμάτητη ανάγκη του ανθρώπου να προσπαθεί να επιβληθεί στη φύση, να προσπαθεί να αλλάξει τη σειρά των πραγμάτων και εν τέλει να θέσει τους κανόνες.

Lidl Ελλάς και Εθνική Λυρική Σκηνή δημιούργησαν μια πρωτότυπη παράσταση, με αμιγώς «πράσινο» χαρακτήρα. Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και για 32 πρωινές παραστάσεις, θα την παρουσιάσουν για παιδιά και νέους, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Με έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο, οι Τέσσερις Εποχές παρουσιάζουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς. Στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, οι Τέσσερις Εποχές ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει.

Μέσα από το έργο, στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, για τη μείωση της χρήσης πλαστικών, για την υπεύθυνη χρήση των πόρων, για την κυκλική οικονομία. Σκοπός είναι τα παιδιά που θα δουν την παράσταση να αναπτύξουν, πέρα από την καλλιτεχνική τους παιδεία και την οικολογική τους συνείδηση.

Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως… 96 ετών, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

Το σημαντικό είναι πως η παράσταση δεν ηθικολογεί για το περιβάλλον. Δίνει μια βιωματική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη συμβεί από τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων, της εγωιστικής και υποκριτικής στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Είναι περισσότερο μια προτροπή σε δράση. Γιατί, είπαμε, το μέλλον του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας.

Πρόκειται για μια παράσταση ορόσημο της βιώσιμης πορείας που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια και θα καταλήξει σε μια υπεύθυνη σχέση με τον τελικό καταναλωτή που θα απολαμβάνει όχι μόνο τα οφέλη των βιώσιμων προϊόντων που θα βρίσκει στα ράφια της Lidl Ελλάς αλλά και τα οφέλη προς το οικοσύστημα και τον πλανήτη μέσα από τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρίας.

Η συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετών. Την περίοδο Νοέμβριος 2019 – Ιούλιος 2020 θα δοθούν 37 παραστάσεις με τις Τέσσερις Εποχές, ενώ τη δεύτερη περίοδο (Σεπτέμβριος 2020- Ιούλιος 2021) η παραγωγή θα περιοδεύσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.Οι συντελεστές

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους. H έμπειρη Σοφία Πάσχου σκηνοθετεί τις Τέσσερις εποχές με έμπνευση και ευρηματικότητα, υπογράφοντας μια συναρπαστική παράσταση μουσικού θεάτρου που δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά προβληματίζει και ευαισθητοποιεί για περιβαλλοντολογικά θέματα.

Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτέλεσε για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντικείμενο επεξεργασίας, σε νέα ενορχήστρωση, η οποία θα συνυπάρξει με πρωτότυπες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις.

Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου.

Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν). Οι Τέσσερις Εποχές

Στο έργο παρουσιάζονται οι τέσσερις εποχές: ος χειμώνα, η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι εποχές απολαμβάνουν τη ζωή που τους δόθηκε στο έπακρο, σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω τους. Ένα παιχνίδι ανταγωνισμού χτίζεται επί σκηνής. Ποιος θα αποδειχτεί καλύτερος και πιο ισχυρός απέναντι στον άλλον;

Η μουσική συνεχίζει να παίζει, ο ρυθμός ποτέ δεν σταματά κι όμως κάτι αλλάζει, κάτι καταστρέφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι προειδοποιήσεις ξεκινούν, η μουσική προσπαθεί διαρκώς να τους συνεφέρει, όμως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη νίκη. Τυφώνες, ατέλειωτες βροχές κι ύστερα ξηρασίες, μυρωδιές που εξαφανίζονται, πάγοι που γίνονται νερό, ζώα που χάνονται. Οι τέσσερις εποχές, έρμαια πια στο χάος που έχουν δημιουργήσει, προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν…

Πηγή: www.newsit.gr