Ποτά – «μπόμπες» μέσα στο σπίτι μας. Σπείρα γέμιζε με μπουκάλια κάβες και μίνι μάρκετ – video

Ποτά – «μπόμπες» όχι στα μαγαζιά αλλά μέσα στα σπίτια μας!
Κάβες πουλούσαν νοθευμένο αλκοόλ που έπαιρναν από σπείρα.
Οι ιδιαίτεροι… κωδικοί για κάθε ποτό.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα κέρδη.

Όλοι μας ξέρουμε τα ποτά – “μπόμπες” τα οποία πολλές φορές έχουν βρεθεί σε μαγαζιά, και πολλοί έχουν τον φόβο διασκεδάζοντας μήπως αυτό που πίνει είναι νοθευμένο.

Ωστόσο αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν σκεφτεί, είναι το ότι τα ποτά – “μπόμπες” μπορεί να βρίσκονται και μέσα στο σπίτι μας!

Κι όμως, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει, αφού η σπείρα που εξάρθρωσε η αστυνομία, διέθετε μεγάλες ποσότητες νοθευμένων ποτών όχι σε νυχτερινά μαγαζιά, αλλά σε μίνι μάρκετ και κάβες!

Αυτό σημαίνει πως πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες είτε έχουν αγοράσει “μπόμπα” για το σπίτι τους, είτε την έχουν πάει… δώρο. Συνολικά υπολογίζεται ότι έδιναν ποτά σε 20-25 καταστήματα στον Δήμο Αθηναίων και σε 50 σε όλη την Αττική.

Κατά πάσα πιθανότητα οι μαγαζάτορες το έκαναν αυτό εν γνώσει τους, γι αυτό και αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν.Το “Η”, ο “βλάκας” και η… “χοντρή που@@@α”

Τα μέλη της σπείρας που δρούσε στην Αττική, είχαν αναπτύξει κωδικές ονομασίες για τα ποτά, προκειμένου σε περίπτωση που παρακολουθούνται τα τηλέφωνα να μην δίνουν στίγμα για την δράση τους.

Έτσι, το ποτό Haig ήταν το “Η”, τα χρήματα λέγονταν “λουλούδια και τριαντάφυλλα”, το Johny Walker “άνδρας”, το Bacardi “νυχτερίδα” ή Batman, το Johny Walker Black Label το έλεγαν… βλάκα, ενώ τα ρέστα τους έδωσαν στην βότκα “Absolut” που την αποκαλούσαν “χοντρή που@@@α”.

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 9 άτομα ενώ αναζητούνται άλλα 6.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ στον Ασπρόπυργο καθώς και 2 εργαστήρια παρασκευής – επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό.

Κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (ούζο, κονιάκ, μαστίχα) καθώς και πλήρη εξοπλισμό νόθευσης ποτών (ενδεικτικά πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα κ.τ.λ.).Επαγγελματική δράση

Βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι λειτουργούσε με επαγγελματική δομή και ιεραρχία, κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητας τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών.

Τα μέλη των υποομάδων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ώστε να δυσχεραίνουν τη δράση των Αρχών σε περίπτωση διακρίβωσης της δράσης τους, ενώ σε κάθε στάδιο των δραστηριοτήτων τους επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή, με ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας, για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Η πρώτη υποομάδα διακινούσε ποτά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα μέλη της αναλάμβαναν και οι ίδιοι τη νόθευση και παραποίηση των αλκοολούχων ποτών τα οποία είχαν προέλευση κυρίως από τη Βουλγαρία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Καματερό Αττικής.

Η δεύτερη υποομάδα προμηθευόταν νοθευμένα- παραποιημένα ή λαθραία ποτά από την πρώτη υποομάδα και τα διακινούσε τόσο στην Αττική όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Επιπλέον, αναλάμβανε η ίδια την παραποίηση-νόθευση των ποτών σε διαφορετικό ειδικά διαμορφωμένο χώρο, επίσης στο Καματερό.

Τέλος, η τρίτη υποομάδα προμηθεύονταν ποτά από τη δεύτερη υπο-ομάδα και τα διακινούσε σε πελάτες και καταστήματα – κάβες σε ολόκληρη την Αττική.Πως “έριχναν” τα νοθευμένα ποτά στην αγορά

Ο αρχηγός της οργάνωσης προμήθευε τον αρχηγό της δεύτερης υποομάδας και μέσω αυτού κατ’ επέκταση όλη την εγκληματική οργάνωση με ποτά – μπόμπες. Για το λόγο αυτό είχε στην κατοχή του κοντέινερ στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου αποθήκευε τα λαθραία αλκοολούχα ποτά.

Αρχικά τα μέλη της τρίτης υποομάδας καθώς και πελάτες-ιδιοκτήτες καταστημάτων προχωρούσαν σε παραγγελίες κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και τηλεφωνικών επικοινωνιών από την δεύτερη υποομάδα. Στη συνέχεια τα μέλη της δεύτερης υποομάδας έδιναν παραγγελίες για τα αλκοολούχα ποτά στην πρώτη υποομάδα καθώς και άλλους προμηθευτές.

Έπειτα ακολουθούσε συνάντηση προκειμένου να παραδοθούν τα αλκοολούχα ποτά στους ενδιαφερόμενους σε χώρους όπου θα γινόταν αθέατη η συναλλαγή όπως για παράδειγμα σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων ή πάρκα. Επίσης, οι μεταφορές γίνονταν από συγκεκριμένο άτομο ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού κάθε υποομάδας.

Τέλος, η νόθευση-παραποίηση των αλκοολούχων ποτών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τα μέλη της πρώτης και της δεύτερης υποομάδας που ήταν επιφορτισμένα με αυτό. Παράλληλα ο χώρος φρόντιζαν να είναι μην ευδιάκριτος από τυχόν περίοικους και να βρίσκεται σε απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.Αναλυτικά τα ευρήματα:

-28.213 φιάλες αλκοολούχων ποτών (νοθευμένες ή προϊόν λαθρεμπορίου),
– 1 τόνος και 100 λίτρα αιθυλική αλκοόλης,
-7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων (αλκοολούχων ποτών),
-690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ καθώς και 110- λίτρα μαστίχα
-4 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και 2 μοτοσικλέτες καθώς και το χρηματικό ποσό των 32.330 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.»

Δείτε εδώ αναλυτικά την παρουσίαση της ΕΛΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πηγή: www.newsit.gr