Επέτειος Πολυτεχνείου: Φόβοι για επιθέσεις με… drone – Τα μέτρα που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να είναι στην ΓΑΔΑ καθώς εξετάζουν σενάρια για επιθέσεις με βαλίτσες και δέματα-βόμβες, παγιδευμένα οχήματα, μέχρι και με… drone.

Σύμφωνα με έγγραφο των επιτελών της Αστυνομίας, που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», καταγράφονται οι φόβοι τους για ένοπλες επιθέσεις και έκρυθμες καταστάσεις. Ζητείται μάλιστα να γίνεται συνεχής έλεγχος στα υπηρεσιακά οχήματα και περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Αξίζει να σημειψθεί ότι προτείνεται μέχρι και να αφαιρεθούν από όλα τα αυτοκίνητα των αστυνομικών διακριτικά των ιδιοκτητών τους. Στο εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», υποδεικνύεται οι αστυνομικοί να μην κυκλοφορούν μόνοι τους σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου μπορεί να δεχθούν επίθεση, αλλά και να υπάρχουν παντού παρατηρητές της Αστυνομίας. Επίσης ζητούνται έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε εκατοντάδες στόχους, όπως κυβερνητικά κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, γραφεία κομμάτων, δικαστικά κτήρια, φυλακές της χώρας, μέχρι και στην… Ακρόπολη και στον Λευκό Πύργο.

Επιπλέον, διατάσσεται ακόμα και η φρούρηση μαρτύρων κατηγορίας σε υποθέσεις «αντάρτικου πόλης», σε μια υπόμνηση και της επίθεσης το 2009 από τη Σέχτα Επαναστατών στον αστυνομικό φρουρό μιας γυναίκας που ήταν βασική μάρτυρας στην υπόθεση του ΕΛΑ.

Φόβοι για επιθέσεις μέχρι και με… drone

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο έγγραφο, που συντάχθηκε στις 2 Νοεμβρίου, ζητείται από τους αστυνομικούς «να αναφέρουν άμεσα αρμοδίως οποιοδήποτε άξιο μνείας περιστατικό υποπίπτει στην αντίληψη τους, ιδιαίτερα σχετικά με αγνώστους που προσεγγίζουν ή επιθυμούν να εισέλθουν σε αστυνομικά καταστήματα – εγκαταστάσεις ή λοιπούς φρουρούμενους – επιτηρούμε- νους στόχους, ενώ μεταφέρουν βαλίτσες, σακούλες ή κιβώτια, καθώς και οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό στοιχείο τυχόν περιέλθει σε γνώση τους. Να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα πεζά ή εποχούμενα άτομα, περιμετρικά ή πλησίον των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπών ευπαθών στόχων, σε σταθμευμένα οχήματα, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα, πλησίον ανωτέρω στόχων, κτήρια, δέματα, βαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τηλεκατευθυνόμενα (!), που δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων».

Οδηγίες εν όψει Πολυτεχνείου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συμβουλές – προτροπές προς τους ένστολους εν όψει Πολυτεχνείου. «Να υπάρχει αποφυγή πανικού και διατήρηση της ψυχραιμίας, αποφυγή μετακινήσεων κατά. μονάς σε περιοχές αγνώστου ή υψηλού επιπέδου κίνδυνου, αποφυγή τοποθέτησης οποιουδήποτε αντικειμένου σε ΙΧΕ αυτοκίνητα που υποδηλώνουν αστυνομική ιδιότητα, σχολαστικός έλεγχος υπηρεσιακών και ιδιωτικών αυτοκινήτων πριν από την επιβίβαση για τον εντοπισμό ενδεχομένως υπόπτων αντικειμένων» αναφέρει το έγγραφο. Τέλος ζητείται ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως οι ΟΠΚΕ, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την αποφυγή επιθέσεων στη διάρκεια των μετακινήσεων τους.


Πηγή