Ξάνθη: Πλήρωσαν από 2.500 ευρώ και κόντεψαν να πεθάνουν κλεισμένοι σε αυτό το φορτηγό ψυγείο

Νέα στοιχεία μετά τις εικόνες στην Ξάνθη, που έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο οδηγός του φορτηγού δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και το σύστημα ψύξης του ψυγείου, ήταν εκτός λειτουργίας…

Ποσό ύψους 2.500 ευρώ έκαστος φέρονται να είχαν πληρώσει σε δουλεμπόρους οι 41 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες το πρωί στοιβαγμένοι σε φορτηγό ψυγείο στην Ξάνθη. Αυτό κατέθεσαν στους αστυνομικούς που τους ανέκριναν αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Είπαν ακόμα ότι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Τουρκία και είχαν προορισμό τους τη Θεσσαλονίκη.

Το φορτηγό ψυγείο εντοπίστηκε στις 08.30 το πρωί στην Εγνατία Οδό, στο κομμάτι μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης, κοντά στα διόδια Ιάσμου. Στελέχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης έκαναν σήμα στον οδηγό του φορτηγού να σταματήσει θεωρώντας το όχημα ύποπτο για μεταφορά μεταναστών.

Ο 40χρονος οδηγός συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών και ακινητοποίησε το φορτηγό. Επρόκειτο για έναν Γεωργιανό, ο οποίος ωστόσο δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο φορτηγό ψυγείο και βρήκαν στοιβαγμένους 41 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι 39 από αυτούς ήταν από το Αφγανιστάν, ένας από τη Συρία και άλλος ένας από το Ιράν.

Οι 8 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ξάνθης για τις πρώτες βοήθειες, καθώς δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω έλλειψης οξυγόνου. Οι υπόλοιποι κρατούνται στο hotspot της Ξάνθης.

Αστυνομικές πηγές διευκρίνισαν ότι το σύστημα ψύξης του φορτηγού βρισκόταν εκτός λειτουργίας. Το όχημα ανήκει σε εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία και είχε βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ο 40χρονος Γεωργιανός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ξάνθης, ενώ την περαιτέρω έρευνα για το συμβάν ανέλαβε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή