Καιρός: Με shelf cloud από το Σαρωνικό εισέβαλε η κακοκαιρία στην Αττική

Με …δύναμη από τον Σαρωνικό εισέβαλε στην Αττική η κακοκαιρία που ως κύριο χαρακτηριστικό έχει τις καταιγίδες. Τα καταιγοδοφόρα σύννεφα έδωσαν ήδη περισσότερους από 6.500 κεραυνούς, ενώ οι βροχές αναμένεται να επιμείνουν και τις επόμενες ώρες.

Το κύμα της κακοκαιρία αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν αύριο το μεσημέρι.

Το κύμα της κακοκαιρίας ουσιαστικά εξασθενεί πλέον στην Αττική και κινείται προς το Αιγαίο, όπου όπως είπε στο protothema.gr ο μετεωρολόγος – συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Στρατής Βουγιούκας αύριο θα δώσει καταιγίδες στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα.

Όπως είπε, ίσως να βρέξει λίγο στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ στην Αττική θα επικρατήσει λιακάδα με άνοδο της θερμοκρασίας. Η καλοκαιρία αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον έως την Τετάρτη. Τις επόμενες ώρες θα βρέχει λίγο κατά διαστήματα.

IMG-d2c11933684a2e6649de1d4effb22707-VΦωτογραφία: Άρης Κοσμάς

 

Όμως, για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε πάνω από τον αττικό ουρανό το φαινόμενο shelf cloud.

Πρόκειται για νέφος στη βάση της καταιγίδας που προκαλείται από την κυκλοφορία του αέρα εντός της καταιγίδας. Είναι γνωστό φαινόμενο που συνδέεται με το συγκεκριμένο τύπο βροχόπτωσης – δεν το συναντάμε, δηλαδή για παράγειγμα στις «ποτιστικές βροχές» και πολλές φορές έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο όμως, έχει σημασία σε ποια πλευρά του νέφους θα βρεθεί για να μπορέσει να καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες, όπως συνέβη σήμερα, σε πολλές περιοχές όπως στην Σαλαμίνα, αλλά και τα δυτικά προάστια όπως στο Περιστέρι. Δείτε φωτογραφίες που ανέβασαν χρήστες στο Fοrecast Weather:

peristerikipoupoli

 

peristeri

 

saronikos2

 

saronikos1

 

cloud1

 

shelf

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Δευτέρα

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στην Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο και από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση των φαινομένων το βράδυ από τα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι στο Ιόνιο και απο το βράδυ στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το βράδυ και απο τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 6, στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.Τη νύχτα από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατα τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα νότια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πιθανώς τοπικά στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: www.newsone.gr