Παπαδόπουλος: Το ρήγμα της Πάρνηθας θα δώσει νέους ισχυρούς σεισμούς

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος παρουσίασε την Κυριακή (03.11.2019) στους δημοσιογράφους το ρήγμα που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999.

Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει μήκος 12 χιλιόμετρα και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να δώσει ακόμη μεγαλύτερο σεισμό, έως 6 Ρίχτερ, εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε το σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τον Σεπτέμβριο του 1999 κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους προκαλώντας υλικές ζημιές ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το ρήγμα της Φυλής, όπως αποκαλούν οι επιστήμονες το ρήγμα του ’99, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο είναι ικανό να δώσει στο μέλλον αντίστοιχο σεισμό ή και λίγο μεγαλύτερο.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ρήγμα αυτό είναι ενεργό και γι’ αυτό μάλιστα έδωσε το σεισμό του ’99 και τον πρόσφατο σεισμό της Μαγούλας. Στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί από αυτό το ρήγμα, όμως, δεν νομίζουμε ότι μπορούν αυτοί οι σεισμοί να γίνουν στο ορατό μέλλον”, είπε και συνέχισε:

“Το δυναμικό του (σ.σ. ρήγματος) δεν μπορεί να υπερβεί το μέγεθος περίπου τους 6 βαθμούς. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις όλων των επιστημόνων και οι οποίες συγκλίνουν”.

πηγή: Καθημερινή

Πηγή: www.newsit.gr