Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στις ασφαλιστικές εισφορές

Ακόμα ένα «βάρος» έρχεται να προστεθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένων καθώς έρχονται αυξήσεις  «φωτιά» στις ασφαλιστικές τους εισφορές

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά να είναι σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με τις έως τώρα.

Συγκεκριμένα, μελετάται η αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση των εισφορών για τους επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα.

Έτσι, ο ασφαλισμένος κατόπιν επιλογής του θα μπορεί να μένει στην χαμηλή ασφαλιστική κλάση και να πληρώνει τις μικρότερες (αλλά αυξημένες) εισφορές, αλλά αυτό θα οδηγεί και σε χαμηλότερη σύνταξη.

Προτείνεται δηλαδή η αύξηση των εισφορών για περίπου το 83% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις ασφαλιστικές κλίμακες.

Στο πλαίσιο αυτό η εισήγηση αναφέρει πως οι εισφορές που αναλογούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, θα πρέπει να αυξηθούν από το επίπεδο των 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 220 ή και 230 ευρώ. Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επόμενες δύο κλίμακες.

Έτσι θα πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 35 – 45 ευρώ τον μήνα ή αλλιώς 420-540 ευρώ τον χρόνο (!). Ως ποσοστό η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 24,3%. Το τελικό ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από το εύρος των μειώσεων των εισφορών για τα υψηλότερα κλιμάκια.

Πηγή