Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ: Και νέα Navtex από την Τουρκία

Νέα NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου εξέδωσε η Άγκυρα

Η Τουρκία συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ανεβάζοντας τη «θερμοκρασία» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς εξέδωσε νέα NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις, ως «απάντηση» στη γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, η νέα τουρκική NAVTEX θα έχει ισχύ από τις 4:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/10) έως και το Σάββατο (19/10) στις 17:00 το απόγευμα, με τις ακριβείς συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX να είναι οι εξής:

  • 34 21.00 N – 031 22.00 E
  • 34 21.00 N – 032 06.00 E
  • 33 40.00 N – 032 06.00 E
  • 33 40.00 N – 031 22.00 E

Δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί που εντοπίζεται το σημείο στη Μεσόγειο:

Ηχηρό μήνυμα Γαλλίας στον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, βρίσκεται σε εξέλιξη με την Κυβέρνηση να σημειώνει τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται τόσο για την διμερή συνεργασία με το Παρίσι, όσο και σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

Το Σάββατο (12/10), το Παρίσι επιβεβαίωσε τη συμμετοχή γαλλικής φρεγάτας στη ναυτική άσκηση.

Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι η φρεγάτα Auvergne κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας στις 10 Οκτωβρίου και ότι η φρεγάτα Lafayette «επρόκειτο να πραγματοποιήσει ασκήσεις μαζί με το κυπριακό πολεμικό ναυτικό την Κυριακή 13 Οκτωβρίου».

Νωρίτερα, η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί δήλωσε μέσω του Twitter ότι «γαλλοκυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται στα κυπριακά χωρικά ύδατα».

«Θέλουμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να έχει την δυνατότητα να ασκήσει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που ανήκουν στην κυριαρχία της», έγραψε η Φλοράνς Παρλί στο tweet που έκανε.

Ο υπουργός Άμυνας τςη Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, από την πλευρά του δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», συμπληρώνοντας: «Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα».

Πηγή