ΛΟΤΖΑ: Τα χειροποίητα καλαμάκια με την αυθεντική Αιγιώτικη συνταγή στην Ηλιούπολη που σε κάνουν να παραμιλάς

H Λότζα δημιουργήθηκε το 2016 στην καρδιά της Ηλιούπολης και είναι ένα από τα μοναδικά εδεσματοπωλεία της σημερινής Αθήνας

Η φρέζοψησταριά, σήμα κατατεθέν της Λότζας, είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε, πριν το προσωπικό σας καλωσορίσει στον μοντέρνο χώρο της Λότζας. Το ελληνικό κρασάκι ρέει άφθονο και το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να διαλέξετε τι θα φάτε, πράγμα που ίσως αποδειχθεί δύσκολο, μιας και ο κατάλογος της Λότζας, είναι γεμάτος με λαχταριστά εδέσματα. Όταν με το καλό επιλέξετε, η ανοιχτή κουζίνα παίρνει «φωτιά» και το προσωπικό επιμελείται με μεράκι το κάθε πιάτο για να φτάσει στο τραπέζι σας όπως ακριβώς το επιθυμείτε!

Οι δροσερές σαλάτες κόβονται εκείνη την ώρα, τα καλαμάκια μπαίνουν στα κάρβουνα, αρχίζει το καθάρισμα της πατάτας και όσα άλλα χρειάζονται, για να ξεκινήσει το γευστικό σας ταξίδι στον μαγειρικό κόσμο της Λότζας. Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται με αγάπη, προσοχή και υπομονή, ενώ τα πρώτα μεζεδάκια έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους στο τραπέζι σας!

Εκτός του εξαιρετικού φαγητού και των διαλεκτών Ελληνικών προϊόντων, στη Λότζα θα αγαπήσετε το οικογενειακό τους κλίμα και θα νιώσετε κατευθείαν μέλος της μεγάλης μας οικογένειας, ενώ σίγουρα κάποια στιγμή θα γνωρίσετε τον Νίκο, τον φιλόξενο ιδιοκτήτη του εδεσματοπωλείου, που θα έρθει να σας καλωσορίσει προσωπικά και να δει αν χρειάζεστε κάτι!

Τι είναι η λότζα όμως;

Λότζα στα παλιά χρόνια, ήταν ο χώρος του σπιτιού, όπου οι γυναίκες της οικογένειας μαγείρευαν τα καλούδια του κάθε γεύματος. Εμείς περάσαμε τη Λότζα στη νέα εποχή της, μετατρέποντάς την, σε ένα εδεσματοπωλείο με σύγχρονο χαρακτήρα και παραδοσιακές γεύσεις, που δίνει βάση στην ποιότητα και τη γεύση!

Ο ιδιοκτήτης λέει: “Στη δική μας εσωτερική λότζα, δηλαδή την ανοιχτή κουζίνα μας, μπορείτε να δείτε το προσωπικό να ετοιμάζει με μεράκι όλα τα εδέσματα που σερβίρουμε, όπως τα παραδοσιακά καλαμάκια μας, με τη μυστική μαρινάτα του Αιγιώτη παππού, του ανθρώπου που αποτέλεσε για μας, την έμπνευση για τη δημιουργία της Λότζας.

Στην Λότζα αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται, σαν μέλη της οικογένειάς μας, και κανείς δεν θα σέρβιρε στην οικογένειά του προχειροφτιαγμένο, μπαγιάτικό φαγητό. Γι’ αυτό και κάθε πιάτο ξεκινάει να ετοιμάζεται, μόλις δωθεί η παραγγελία σας, για να φτάσει φρεσκομαγειρεμένο και αχνιστό στο τραπέζι σας! Συνοδεύστε το, με Ελληνικό κρασί, μπύρα ή αναψυκτικό, μιας και στη Λότζα, πάντα θα επιμένουμε στα Ελληνικά προϊόντα!”

Το γιαουρτλού της Λότζας “παραλύει” τις αισθήσεις και σε ταξιδεύει στην ανατολή!

Το γιαουρτλού είναι ένα πιάτο που δεν θέλει και πολλές συστάσεις, μιας και έχει φανατικό κοινό, που το παραγγέλνει ξανά και ξανά!

Η συνταγή

Με ανατολίτικές ρίζες και ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, το γιαουρτλού μοιάζει εύκολο αλλά δεν είναι. Τα μπαχαρικά του είναι ιδιαίτερακαι χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση τους, αλλά και στο σωστό ψήσιμο του κρέατος . Η σάλτσα πρέπει να είναι βασισμένη στην αυθεντική πολίτικη συνταγή, ώστε ο συνδυασμός της με το γιαούρτι, να απογειώσει το πιάτο! Οι μάστερ του «αθλήματος» συνήθως το έχουν δοκιμάσει παντού: Σε εστιατόρια, ταβέρνες και μαγειρεία και συμφωνούν σε ένα πράγμα : το καλό γιαουρτλού είναι δύσκολο επίτευγμά και τα μέρη που θα το βρεις είναι λίγα και διαλεκτά!

Στη Λότζα το γιαουτλού έχει το δικό του πιστό κοινό ή για την ακρίβεια τα τρία ξεχωριστά κοινά του! Και αυτό συμβαίνει γιατί στη Λότζα, η παράδοση του γιαουρτλού τιμάται και με το παραπάνω, με τις τρεις αυθεντικές και πεντανόστιμες εκδοχές του: κεμπάπ, χοιρινό και κοτόπουλο που καλύπτουν όλα τα γούστα! Οι φανατικοί «θαυμαστές» του φυσικά, τις έχουν δοκιμάσει όλες και έχουν εκμυστηρευτεί, ότι δυσκολεύονται να διαλέξουν την αγαπημένη τους!

Συκωτάκι στη σούβλα που δεν έχει κανείς άλλος στην Ελλάδα

Ελληνικό μοσχαρίσιο συκωτάκι με λιπάκι ανάμεσα, σκέτο λουκούμι να γλείφεις κυριολεκτικά τα δάχτυλά σου. Τα λόγια είναι πραγματικά περιττά για αυτόν τον γευστικό πειρασμό που σου αφήνει μια αξέχαστη εμπειρία και θέλεις να το δοκιμάσεις ξανά. Στη Λότζα, είναι δεκάδες οι πελάτες που πάνε “καρφί” για το συγκεκριμένο πιάτο. Πιάτο που δεν θα βρεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στο υπογράφω…

Καλαμάκι και κεμπάπ στο… χέρι!

Ο Νίκος τα φτιάχνει όλα μόνος του, περασμένα στο χέρι, ενώ ο ίδιος πλάθει και το εξαιρετικό κεμπάπ που μπορεί, επίσης, να βρει κανείς στη Λότζα. Διαλέγει προσεχτικά το κρέας, το αλατίζει, το μαρινάρει και στην συνέχεια το κόβει και περνά τα χοντρά πλατιά κομμάτια σε μεγάλο καλαμάκι. Ενδιάμεσα μπαίνει παραδοσιακά το λιπάκι που όταν ξεροψήνεται γίνεται άλλο πράγμα. Χοιρινό από λαιμό και μπουτάκι, μοσχάρι κιλότο και στήθος ή μπούτι κοτόπουλο, τα καλαμάκια στ’ αλήθεια είναι πεντανόστιμα και χορταστικά, για όλα τα γούστα. Μετά από απαίτηση του κόσμου, μάλιστα, τυλίγονται πλέον και σε αφράτες “πιτάρες” με όλα τα παρελκόμενα.

Και τονίζει: Εδώ δεν υπάρχει τίποτα ξαναζεσταμένο. Τα πάντα είναι φρεσκοψημένα στα κάρβουνα και τα υλικά αγνά και σπιτικάΤο παραδοσιακό στο Αίγιο είναι σαφώς το καλαμάκι. Ο κόσμος, όμως, μας ζητούσε επίμονα τυλιχτό γι αυτό και αποφασίσαμε να το κάνουμε. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του πελάτη και έτσι σκεφτήκαμε, γιατί όχι; Και πήγε όντως καλά.Επειδή, μάλιστα, το καλαμάκι μας είναι γύρω στα 130 γραμμάρια πήραμε μοιραία μεγαλύτερη πίτα από αυτές που συνήθως συναντά κανείς η οποία είναι χωριάτικη καλαμποκιού και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές! “.

Ρουμελιώτικο κοντοσούβλι  παραδοσιακό που θα σου μείνει… αξέχαστο

Ίσως η πιο αγαπημένη και πετυχημένη γεύση για όλες τις ηλικίες, είναι το Ρουμελιώτικο κοντοσούβλι της Λότζας. Όπως και να το θέλεις τη στιγμή που θα κάτσεις στα άνετα τραπέζια του παραδοσιακού αγαπημένου εδεσματοπωλείου της Ηλιούπολης, θα σε κάνει να ζητήσεις και… δεύτερη μερίδα. Καθημερινά λοιπόν, μπορεις να απολαύσεις κοντοσούβλι αρνίσιο, φυσικά χοιρινό με μεθυστική γεύση, αλλά και μια πιο light εκδοχή με κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια. Αν αντέχεις, ζήτα από μια μερίδα και νιώσε τι πάει να πει παραδοσιακό Ρουμελιώτικο κοντοσούβλι που θα βρεις… που αλλού; Στη Λότζα!

Λότζα και κοινωνική ευθύνη – Το πρώτο ψητοπωλείο με τιμοκαταλόγους Braille για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Η Λότζα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια κίνηση που αν και θα έπρεπε να μην αποτελεί εξαίρεση, συναντάται σπάνια στους χώρους εστίασης. Έτσι, από τον περασμένο μήνα, σε συνεργασία με τον Οίκο Τυφλών, δημιούργησε κατάλογο σε γραφή Braille, για τους πελάτες του με προβλήματα όρασης.

«Στην Ελλάδα, πράγματα που είναι φυσιολογικά τα παρουσιάζουμε ως ατού. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να βγουν μπροστά να τα ξεκινήσουν» δήλωσε σε δημοσιογράφους o ιδιοκτήτης του καταστήματος, Νίκος Γεωργόπουλος, ο οποίος εξηγεί πως έχει πελάτες τυφλούς, κωφάλαλους και με άλλες αναπηρίες. «Οι αντιδράσεις είναι σίγουρα θετικές, καθώς ο κόσμος ξέρει πως έρχεται σε ένα σουβλατζίδικο που σέβεται τον συνάνθρωπο» συμπληρώνει.

Η Λότζα βραβευμένη ως ένα από τα κορυφαία ψητοπωλεία της Ελλάδας για το 2018 – 2019

Με πιάτα που κυριολεκτικά κάνουν τη διαφορά, αλλά και με εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες, η Λότζα θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μην βραβευτεί από τα Χρυσά Βραβεία Γεύσης των Best Greek Food Awards. Ιδιαίτερα περήφανος ο Νίκος, που είδε τους κόπους του να ανταμείβονται, αφιέρωσε την πρώτη διάκριση της επιχείρησης στους συνεργάτες του που θεωρεί οικογένειά του και σε όλους τους πελάτες της Λότζας που του έδωσαν αυτή τη τόσο σημαντική διάκριση.

Που θα βρείτε τη Λότζα;

Σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Ηλιούπολης και πιο συγκεκριμένα στην οδό Κυπρίων Ηρώων 57, ή για τηλεφωνικές παραγγελίες στο 2109950057.

Το ωράριο λειτουργίας της Λότζας είναι κάθε μέρα από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 12.30 το βράδυ, ενώ το Delivery λειτουργεί από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 12.30 το βράδυ.

Τώρα ξέρετε που θα βρείτε ένα γνήσιο εδεσματοπωλείο με σύγχρονο χαρακτήρα και παραδοσιακές γεύσεις!