Η Ελλάδα μπαίνει «σφήνα» στην αγορά F-35

Το θέμα μιας πιθανής αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα αναμένεται να αναβαθμιστεί στην ατζέντα των συζητήσεων Ουάσιγκτον – Αθήνας στο πλαίσιο εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να εντάξει την Ελλάδα ως υποψήφια χώρα στο πρόγραμμα των F-35, ειδικά σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία «ορφανεύει» μια θέση μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι η αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα δεν είναι τόσο δαπανηρή και περίπλοκη όσο υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, καθώς θα μπορούσαν και άλλες χώρες να εισέλθουν στο πρόγραμμα και να λάβουν μέρος στη συμπαραγωγή.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως τα μαχητικά F-35, εγκρίνονται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και τις ξένες κυβερνήσεις. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου για τα F-35, Μαθάιας Γουίντερ, τον περασμένο Απρίλιο αποκάλυψε ότι οι πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σιγκαπούρη και η Πολωνία. Το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες και έτσι οι Αμερικανοί αναζητούν νέους επενδυτές για την προώθησή τους.

Οι πρώτες συζητήσεις με τη χώρα μας για το θέμα της προμήθειας των προηγμένων μαχητικών έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε στο αμερικανικό Πεντάγωνο επιστολή προκειμένου να ενημερωθεί για την τιμή και τη διαθεσιμότητά τους. Η προοπτική αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πολύ μακρινή, αφενός λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, αφετέρου λόγω της ανυπαρξίας υποδομών, αλλά και του κόστους συντήρησης και λειτουργίας ενός τέτοιου αεροσκάφους. Οι ανεπίσημες συζητήσεις κάνουν λόγο για μία μοίρα, δηλαδή 15-20 αεροσκάφη. Η τιμή για κάθε παραγόμενο F-35, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, είναι της τάξεως των 89,2 εκατ. δολαρίων (το 2025 η τιμή υπολογίζεται ότι θα πέσει στα 80 εκατ. δολάρια) και το κόστος ανά ώρα πτήσης υπολογίζεται στα 35.000 δολάρια.

Το ζήτημα της απόκτησης των F-35 δεν έχει αποκλείσει αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Τα F-35 είναι ένα αεροπλάνο μαχητικό 5ης γενιάς και σύντομα η πρόσκτηση εναέριων οπλικών συστημάτων 5ης γενιάς θα απασχολήσει όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά την ελληνική κυβέρνηση συνολικά, διότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ», είχε δηλώσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στις 28 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο προκάτοχος του, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είχε κάνει αυτές τις συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, είχε δηλώσει με τη σειρά του «εμείς, πέρα από την αναβάθμιση των 84 F-16, είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα, ώστε να μπούμε σιγά-σιγά στην νέα γενιά αεροσκαφών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», υπάρχει μία φήμη – η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται – που αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε διατεθειμένη να παραχωρήσει τα πρώτα τέσσερα F-35 A που προοριζόταν για την τουρκική πολεμική αεροπορία στη χώρα μας. Τα τέσσερα F-35 βρίσκονται καθηλωμένα στην αεροπορική βάση του Forth Worth στο Τέξας, καθώς ισχύει η απαγόρευση μεταφορά τους στην Τουρκία λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Πηγή