Ιστορικό γεγονός: Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Ιστορικές στιγμές για τον Ελληνισμό αλλά και την Ορθοδοξία – Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου-Το Newsbomb.gr στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα – Μεγάλη η συμβολή της κυρίας Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού και της Δέσποινας Γιαννακοπούλου

Στο Κάιρο χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας καθώς σήμερα άνοιξε τις πύλες του το «κόσμημα» της Αιγύπτου, ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το στολίδι της Αιγύπτου. Ο Ιερός Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Τα θυρανοίξια του ιερού Ναού τελέσθηκαν με έκδηλη συγκίνηση από όλους τους παρευρισκομένους.

Kosmos.jpg
Χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν με κατάνυξη τη λειτουργία

Χιλιάδες πιστοί, τόσο από το Κάιρο όσο και από την Ελλάδα παρευρέθηκαν στο ιστορικό γεγονός.

Το Newsbomb.gr και η Ευδοκία Μύτιλη βρέθηκαν στο Κάιρο για το σημαντικό γεγονός των θυρανοιξίων του ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης.

kERIA.jpg

Τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων όπως η κυρία Δέσπoινα Γιαννακοπούλου.

Giannakopoulou.jpg
Η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου μαζί με την κυρία Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελαφάντη στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και στην δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη o Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μίλησε με θερμά λόγια για την κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου και την μεγάλη προσφορά της στον ελληνισμό της Αιγύπτου.

Την Παρασκευή 27/09 ο κόσμος παρακολούθησε τον πανηγυρικό εσπερινό.

dg1.jpg
Η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου με την κυρία Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη

Η σπουδαία Ελληνίδα συνθέτρια, Ευανθία Ρεμπούτσικα με τις μελωδίες της «ταξίδεψε» το κοινό.

Η μεγάλη Ελληνίδα συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα

Κατά την τέλεση του Πατριαρχικού Εσπερινού των θυρανοιξίων η συγκίνηση ήταν έκδηλη από όλους τους πιστούς.

Ο Ιερός Ναός των Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο αποτελεί κόσμημα στην ψυχή των Αιγυπτιωτών.

Ένα ιστορικό μνημείο που συνεχίζει να μεταδίδει το μήνυμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπησε καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων η υφυπουργός Παιδείας και Θρηκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Zaxaraki.jpg
H υφυπουργός Παιδείας και Θρηκευμάτων κυρία Σοφία Ζαχαράκη

Ο Κοινοτικός Ναός των Κωνσταντίνου και Ελένης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα Χριστιανικά μνημεία της Αφρικής, και άνοιξε τις πύλες του μετά την εκ βάθρων αποκατάστασή του που έγινε από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και την μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού.

Soifianou.jpg
Η μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστο Καβαλή

Σχεδόν ένα χρόνο διήρκεσαν οι εργασίες δεδομένης της ευρείας φθοράς τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του Ναού. Πλέον οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων έχουν σπουδαίο μνημείο.

Τις εργασίες παρακολουθούσε σε προσωπικό επίπεδο και έδινε τις κατευθύνσεις του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος ενημερωνόταν από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’

Η Μεγάλη Ευργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού είχε καθημερινή επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή όσο και την Προϊστάμενη της Εφορείας Ναών κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι οποίοι ήταν οι ακοίμητοι φύλακες της πορείας των εργασιών.

Kabalis.jpg
Ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καίρου κ. Χρήστος Καβαλής

«Μία Εκκλησία 100 ετών, που περιέχει όλη μας την ιστορία την ετοιμάσαμε για άλλα τόσα έτη»

Στο Κάιρο χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού

Η τελετή των θυρανοιξίων Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 28/09 προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β’.

Patriarxis4.jpg
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’

Στις 8.00 το πρωί τελέσθηκε Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο και εν συνεχεία έλαβε χώρα η τελετή των θυρανοιξίων, όταν η κεντρική θύρα του ιερού ναού σφραγίζεται και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ χτυπά την πόρτα τρεις φορές και εισέρχεται στο Ναό.

Patriarxis.jpg
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’

Ακολουθεί πλήθος κληρικών και πιστών.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας των Αγίων πέριξ του ναού, από προσκόπους και μαθητές των ελληνικών σχολείων του Καΐρου.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν και πολλοί Αρχιερείς.

Βίντεο2

Τιμώμενο πρόσωπο η κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού για το σπουδαίο έργο της

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β’ απέδωσε στην κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού το οφίκιο της «πρέσβειρας του απόδημου ελληνισμού».

Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε μετά την τελετή των Θυρανοιξίων με τη Θεία Κοινωνία.

Πηγή